Kultura

ponedjeljak, 29. travnja

Gesta i prijatelji proslavit će Međunarodni dan plesa na Trgu pet bunara

Gesta i prijatelji proslavit će Međunarodni dan plesa na Trgu pet bunara
Željko Karavida K&K

Plesna udruga Gesta već dugi niz godina organizira obilježavanje Svjetskog dana plesa 29. travnja na Trgu 5 bunara.

Gesta okuplja zadarske plesače ,koji njeguju različite plesne izričaje, kako bi zajedno promovirali ljepotu plesne umjetnosti, prezentirali rad svoje udruge ili kluba ljubiteljima plesa.

Program je podijeljen u dva dijela, prvi dio započinje u 17:30 nastupom najmlađih Gestica, a centralni dio obilježavanja započinje u 18h okupljanjem zadarskih plesača iz raznih udruga i klubova.

O sudionicima

PLESNA UDRUGA GESTA –  organizator, djeluje na području grada Zadra već 22 godine i njeguje različite plesne izričaje, ovisno o plesnoj priči koju obrađuju. Gesta je autor preko 50 cjelovečernjih dramsko-plesnih predstava i dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Cilj kojim se vodimo u radu je razvijanje senzibiliteta za glazbu uz pokret i ples kao instrument. Gesta njeguje poseban plesni izričaj koji je prepoznatljiv svima koji ga prate. Uvježbanost koreografija i  uspješan rad na projektima postižemo jasnom vizijom i predanim radom.

PLESAONICA:- Udruga Plesaonica djeluje od 2017 godine, ples je baza polazištze rada, uz plesa u programu treninga su integrirani sportsli poligoni, osnove gimnastike i razne motoričke igre. Od siječnja se nalazimo u novom prostoru pod nazivom MASHTA. Ideja je bila da se napravi mali centar za djecu i žene sa više aktivnosti.

UDRUGA AVATAR/BUDI PLES:- U svom radu približava suvremeni ples svojim polaznicima kroz igru, improvizaciju,principe tehnike i korištenje tijela kao instrumenta, što vodi stvaranju koreografija i cjelovečernjih predstava poput „U zemlji čudesa“ „ Snovi“ „Biti drugačiji“ te niza koreografija osmišljenih na različite glazbene stihove sa motivima razvoja plesačkih vještina.

UDRUGA U POKRETU –IN FLUX: -udruga za kulturu i umjetnost U pokretu poznata je pod imenom IN flux. Od svog osnutka njeguje programe urbane kulture za mlade. Udruga je osnovana 2010 godine i od tada redovito organizira programe urbanih plesova. Udruga je pod vosdtvom trenera Ante Dujića i Evite Iglić. Trenutno okuplja oko 70 polaznika.

PLESNA ŠKOLA LUX-Sportski plesni klub LUX  bavi se standardnim i latino američkim plesom u segmentima dječje rekreacije, natjecateljsko sportskog programa te društvenih rekreacijaza parove. Cilj kluba je pridonijeti razvoju sportskog plesa u Hrvatskoj te potaknuti djecumi mlade na bavljenje najljepšim dvoranskim sportom na svijetu.

PLESNI KORAK . udruga koja djeluje posljednje dvije godine u Sukošanu, udrugu je osnovala Patricija Žunić, koja trenira sve tri skupine. Djeca se predstavljaju publici sa koreografijama koje uče na satu. Na satu također uče osnove gimnastike i razne igre.

PLESNI STUDIO TONĆI I IVANA:- nastao je zbog velike ljubavi prema plesu i svemu što ples jest. Naša vizija je održati kontinuitet i plesnu scenu društvenih plesova. Jako je važno kao plesač/instruktor raditi na sebi i usavršavati se ne bi li mogao svojim polaznicima što bolje prenijeti znanje. Sretni smo što smo nedavno imali prilike posjetiti Bachata festival u Karlshure U Njemačkoj gdje smo usavršavali naše plesne vještine, učeći od svjetski poznatih instruktora.

Vrlo je važno istaknuti kontinuiranu suradnju sa plesnom školom iz Splita Baila conmigo i ove godine zajedno s njima organiziramo bootcamp salse i bachate.

U našoj plesnoj školi podučavamo Bachatu i salsu uz novi program lady styling bachata te tečaj bachate za seniore (ljude starije životne dobi)

Sve što naši polazniči nauče na tečaju imaju prilike pokazati i uvježbati na plesnom podiju, a pohađanje tečaja ih uvodi u svijet društvenih plesova i povezuje sa ljudima s kojima dijele strast prema plesu.

PLESNI KLUB ZARA – Djeuje na području grada Zadra već dugi niz godina predstavit će se sa svojim plesnim koreografijama zumbe. To je spoj egzotike iz Dominikanske republike ENMANUEL  i našeg dalmatinskog inata MERI, tvore jedan dobitni zgoditak. Rekreacija za mozak i tijelo, latino glazba koja vas ispunjava pozitivnom energijom i adrenalinom, te plesni koraci koji tvore koreografiju.


Reci što misliš!