Sport

Košarka, ACB liga

Bilbao bolji od madridskog Reala

Bilbao bolji od madridskog Reala

Lošiji dan Banića nadoknadili Markota i Pašalić

Poprilično iznenađenje kreirali su košarkaši Bilbao Basketa svladavši Real Madrid u utakmici 24. kola španjolskog prvenstva. Na kraju susreta semafor je pokazivao 88-81.

Najveće zasluge za to imao je hrvatski dvojac Drago Pašalić i Damir Markota, čija je forma u očitom uzletu. Podsjetimo da je prije nekoliko dana u Eurocupu postigao 23 poena Spirouu kojeg vodi Dražen Anzulović.

Ovaj puta nije bio tako “ubojit”, ali je za 14 minuta s 12 poena i dva skoka bio prvo ime svoje momčadi. Jednako toliko ubacio je i Drago Pašalić (uz šest skokova), dok je Marko Banić desetoj pobjedi u sezoni (uz 13 poraza) pridonio s četiri koša i pet uhvaćenih lopti.

Realov Felipe Reyes pokazao je najviše na utakmici, no 20 koševa i 11 skokova nisu pomogli njegovoj momčadi da izbjegne šesto posrnuće sezone. Razlog tomu je što osim Luisa Bullocka (21) nije imao sa kime igrati budući da se cijela momčad utopila u sivilu prosječnosti. Među njima i Marko Tomas s dva koša za sedam i pol minuta natapljanja Realovog dresa znojem.

U drugoj utakmici dana vodeća momčad prvenstva TAU Ceramica lako je došla do pobjede protiv Cajasola (92-75). Mali udio u slavlju imao je i hrvatski centar Stanko Barać s dva poena i četiri skoka, puno više pokazao je Tiago Splitter s 17 koševa i osam skokova.

Andres Miso ubacio je 16 za poraženu momčad.  

U nedjeljnim utakmicama najzanimljivije je bilo na utakmici Fuenlabrade i Estudiantesa.

Ta je utakmica svoj epilog dobila tek nakon dodatnih pet minuta igre nakon što su domaćini ubačajem Blanca poništili pogodaka Coreyja Brewera (15p), bivšeg košarkaša Zadra, i izborili produžetak kod 74-74. Do 97-89 slavlja Fuenlabradu su vodili Oleson (29p) i Valters (22p).

Uobičajeno dobri u dresu ViveMenorce bili su Mario Stojić i Marino Baždarić, no njihovi učinici nisu pomogli momčadi da izbjegne 83-70 poraz na gostvanju kod Zaragoze. Stojić je ubacio 15, a Baždarić 12 koševa. Međutim, u derbiju začelja više su pokazali domaći košarkaši, u čijim je redovima Andrija Žižić ubacio šest koševa. Najbolji su bili Woods (15p, 11s) i Phillip (17p, 10s) s double-double učincima.

Jednako neuspješna bila je i Pamesa hrvatskog trenera Nevena Spahije,koja se na svom terenu nije znala othrvati naletima favorizirane Unicaje. Bilo je 83-79 za goste.

Najuvjerljiviju pobjedu dana upisali su igrači Joventuta predvođeni sjajnim mladim Španjolcem Rickyjem Rubiom, kojem nije bilo potrebno niti dvadeset minuta da u pobjedu 106-70 ugradi 17 poena, šest asistencija, te po četiri skoka i osvojene lopte. Za poraženu Bruesu Sanchez je ubacio 14 koševa.

ACB liga, 24. kolo:

Bilbao Basket - Real Madrid 88-81

TAU Ceramica - Cajasol  92-75

Fuenlabrada – Estudiantes 97-89, produžetak

Joventut – Bruesa 106-70

Zaragoza – ViveMenorca 83-70

Gran Canaria – Manresa 89-65

Pamesa – Unicaja 79-83

Redoslijed: 1. TAU Ceramica 21-2, 2. Barcelona 18-4, 3. Joventut 17-6, 4. Unicaja 16-7, 5. Real Madrid 16-6...

 


Reci što misliš!