Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP 2014

Škoti šokirali Hrvatsku u Maksimiru

Škoti šokirali Hrvatsku u Maksimiru

Škotska nogometna reprezentacija zadala je Hrvatskoj neugodan udarac u nastojanju da se dokopa plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Usred Maksimira Škoti su slavili 1-0.

U šest utakmica skupine A Škoti su osvojili samo dva boda, a s obzirom i na veliki broj ozlijeđenih igrača, u Zagreb su doputovali kao potpuni autsajderi. No, Hrvatska ovaj petak, bez suspendiranog Luke Modrića, nije bila na visokoj razini. Vidjelo se to od samog početka, napadi Štimčevih izabranika su bili slabašni i neučinkoviti, a kazna je stigla u 26. minuti.

U nastojanju da zaustavi prodor Shauna Maloneyja kapetan naše reprezentacije Darijo Srna je nespretno odbio loptu točno na nogu Roberta Snodgrassa kojem iz blizine nije bilo teško svladati Stipu Pletikosu.

Tek poslije primljenog gola Hrvatska se malo trgnula. Sammir je u 36. minuti s vrha šesnaesterca gađao prazan gol, ali nije bio precizan. Tri minute kasnije Ivan Rakitić je pucao glavom pored vratnice, a Ivica Olić je u zadnjoj minuti prvog dijela poslao loptu preko gola. U svakom slučaju, naša je reprezentacija prvo poluvrijeme završila bez ijednog udaraca unutar okvira suparničkih vrata.

U nastavku je Hrvatska dominirala, ali nije uspjela slomiti otpor žilavih gostiju. Izmjene koje je napravio izbornik Igor Štimac, uvođenje Eduarda, Nikole Kalinića i Nike Kranjčara, nisu urodile plodom. Pucali su Olić, Sammir, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, ali nijedna lopta nije završila iza leđa Allana McGregora...

Gordon Strachan je tako došao do prve pobjede na klupi Škotske koja je ovom pobjedom pobjegla s dna skupine. Hrvatska se, pak, dovela u vrlo tešku situaciju. Pobijedi li Belgija večeras na svome terenu Srbiju, odlijepit će se od naše reprezentacije na tri boda prednosti i napraviti veliki korak ka izravnom plasmanu u Brazil. Štimčeva će se, pak, momčad moći tada polako početi okretati ka drugom mjestu i dodatnim kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, skupina A

Hrvatska - Škotska 0-1 (Snodgrass 26)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.