Kultura

emotivna večer

Premijera predstave Laštik: Djeca i mladi iz "Igrajmo se" rastavili su nas i ponovo složili

Premijera predstave Laštik: Djeca i mladi iz
Bojan Bogdanić

I u najtežim situacijama u životu, a- svi smo ih prošli, jednu, dvije, pet, bezbroj - uvijek se nađe zrnce nade i humora. Jedna je to od poruka poslanih sinoć s daski koje "život znače", a mladi zadarski glumci iskreno su nas oduševili.

A sve to pod sigurnom i iskusnom redateljskom rukom Matije Šango Šimurina, voditeljice kazališne udruge Igrajmo se. Gotovo stotinu djece i mladih u predstavi Laštik nastaloj prema motivima romana Gumi Gumi Zorana Pongrašića ostavilo je ''srce na terenu'', točnije, na sceni.

Premijera predstave "Laštik" Kazališne udruge Igrajmo se @ HNK Zadar Premijera predstave "Laštik" Kazališne udruge Igrajmo se @ HNK Zadar

Lijepa je to potvrda da ono što radiš ima smisla, ne samo za redateljicu, već i za cijeli tim koji je radio na ovoj predstavi. 

Gumi Gumi/ Djevojčica koja je preskočila nebesa nastala je prema istinitoj priči koju je dramatizirala Nina Pavlović.

Glavni lik je Marina, jedanaestogodišnja djevojčica čiji je lik utjelovila Greta Soldo. Ona je imala itekako zahtjevan zadatak, rekli bismo, jednu ozbiljnu i odgovornu ulogu. Test je položila, kao i njezini kolege koji se pojavljuju u ulogama oca, majke, mlađeg brata.

Dramaturška linija zanimljiva je jer samu narativnu nit često prekidaju fragmenti koji nemaju monološko i dijaloško značenje, više su ambijentalni, poput scene u kojoj medicinske sestre čitaju novine i plaču (novine su inače važan dio priče, Marina ih neprestano traži jer očekuje vijesti o smrti dječaka ili djevojčica s kojima je dijelila bolesničku sobu), ili pak scene u kojima grupa Marininih vršnjaka igra laštik i te razine koje čine igru, od doljenica preko koljena pa sve do tzv. ''nebesa''. 

Za razliku od romana u kojem imamo poprilično zagrebačkog žargona, u predstavi imamo malo lokaliziranijeg pa su nas tako prijatelji Marininih roditelja podsjetili na neke od ovdašnjih specifičnih ''likova''.

Predstava ima i dijelove u kojima pratimo dnevničke zapise naše Marine, a svaka grupa polaznika Igrajmo se ima svoj dio u predstavi koji iznosi s mnogo entuzijazma i baš onako kako od mladih u kazalištu treba - zaigrano, slobodno i ispunjavajuće. Oni su euforični, sretni, zbunjeni, slatki, ljuti, šapuću, viču, plešu, skaču...

Rastavili su nas i ponovo složili..!

Kompleksnu tematiku zloćudne bolesti koju je Pongrašić ''preveo'' na dječji jezik i tako razbio predrasude te učinio mlade voljnijim pristupiti oboljeloj osobi vrijedi vidjeti i u ovoj kazališnoj verziji - i zaista nije isključivo za mladu publiku...!

Grafičko oblikovanje povjereno je Robertu Brkljači, oblikovanje svjetla Frani Papiću, majstor tona je Mate Petričević.

Petrunjela BodyPaint Art zadužena je za šminku što je bila izvrsna odluka, a posebno vrijedi spomenuti i kostime Anite Goreta, suradnice Igrajmo se koja je i ovaj put imala pune ruke posla - neke od kostima želimo u vlastitom ormaru! 

Nakon velikog aplauza publike, glumci i autorski tim izašli su na scenu zajedno uz trenutno najveći hit - Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.


Reci što misliš!