Sport

Košarka, ABA liga

Josip Bilić: ABA liga je ozbiljna, ekonomski održiva liga koja ide dalje

Josip Bilić: ABA liga je ozbiljna, ekonomski održiva liga koja ide dalje

Željko Drakšić: Već postoji rješenje u koliko iz nekog razloga sljedeće sezone ne starta ABA liga

Posljednjih dana intenzivirala se vijest kako će se po završetku sezone ugasiti košarkaška regionalna ABA liga. Takvu odluku donio je, naime, Glavni odbor FIBA-e Europe na sastanku održanom proteklog vikenda u Njemačkoj.

U priopćenju koje je nakon sjednice pušteno u javnost, europski ogranak FIBA-e navodi kako ne priznaje ABA ligu, te da će još ova sezona koja je u tijeku dati predstavnike u europskim natjecanjima kako ne bi utjecali na regularnost, ali da će se odluka početi primjenjivati od ljeta.

Povjerenik natjecanja ABA lige, Josip Bilić uvjeren je da će se liga igrati i dalje.

„Apsolutno, dok god ABA liga ostvaruje svu ekonomsku stabilnost klubovima i mogućnost igranja u raznim europskim natjecanjima nema razloga da se ne igra i dalje. Gledajte, to je jedna od ozbiljnijih liga u Europi, možda i najozbiljnija i to ne samo u košarci već i u drugim sportovima".

Kao razlog ovakve odluke u priopćenju FIBA Europe navodi se neslaganje pravila natjecanja s generalnim statutom i pravilnikom federacije te činjenica da čelnici regionalnog natjecanja nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

Optimist po pitanju opstanka ABA lige je i član odbora FIBA Europe, Željko Drakšić, ujedno i glavni tajnik HKS-a koji dodaje da i u slučaju ne igranja regionalnog natjecanja sljedeće sezone neće se prestati igrati košarka u Hrvatskoj.

„Stoga, ako bi se dogodilo da liga iz bilo kojeg razloga ne starta kada bude trebala iduće sezone hrvatski klubovi će od prvog dana participirati u hrvatskoj ligi sa 14 klubova jer je to sve već odavno usklađeno sa Zakonom o sportu koji vrijedi u Hrvatskoj".

Stvar je poprilično ozbiljna, Košarkaški savezi Hrvatske i Srbije javno su dali podršku vodstvu ABA lige, jučer je tu podršku dala i ljubljanska Olimpija, međutim, Košarkaši savez Slovenije izjasnio se za FIBA-u. Kako će se na kraju rasplesti cijela situacija trebali bi saznati vrlo skoro.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.