Sci-Tech

Napreduje li Apple?

Dvije godine bez Stevea Jobsa

Dvije godine bez Stevea Jobsa

Jobs je jedna od ličnosti koje su zauvijek promijenile svijet tehnologije

Na današnji je dan prije dvije godine preminuo Steve Jobs, osnivač i bivši direktor tehnološkog diva Applea.

Mnogi su godinama (a još ih i danas dovode u pitanje) preispitivali njegove inovacije te jesu li one zaista njegove ideje, no jedno se ne može osporiti - Jobs je jedna od ličnosti koje su zauvijek promijenile svijet tehnologije.

Neželjeno dijete Steve rodio se 24. veljače 1955. godine, a nevjenčani su ga roditelji odmah dali na posvajanje. Završio je u radničkoj obitelji Paula i Clare Jobs. Kao srednjoškolac ljeti je radio u Hewlett Packardu te tamo upoznao Stevea Wozniaka s kojim je 1976. godine osnovao Apple, no nekoliko godina kasnije on je izbačen iz vlastite tvrtke jer su profesionalni menadžeri smatrali kako ga je nemoguće kontrolirati te da je premlad da bi vodio tvrtku. Ne gubeći vrijeme na samosažalijevanje, osnovao je Pixar, tvrtku koja stvara kompjuterski animirane filmove. Pixar je tijekom godina napravio niz uspješnica poput "Život buba", "Priča o igračkama", "U potrazi za Nemom" i "Čudovišta iz ormara".

Dvadeset godina nakon njena osnutka, Jobs se vraća u svoju prvu tvrtku, Apple, i zasjeda na mjesto izvršnog direktora te piše povijest inovacijama poput iPoda i iPhonea koje su obilježila moderni život u pokretu.

Prije dvije godine, 2011., Jobsa je svladao rak protiv kojeg su dugo borio te je svoje zadnje dane proživio u komi. Za sobom je ostavio ženu Laurene Powell i četvero djece, Lisu, Reeda, Erin i Eve.

Mnogi tvrde kako nakon njegove smrti Apple nije poduzeo nikakve važnije korake u napretku svog poslovanja, no drugi tvrde kako je tvrtka nastavila s radom kakav se upravo od nje očekuje, piše CNBC.

"Apple je Apple upravo zato jer rade stvari koje su nemoguće... Od Applea uvijek očekujemo samo najbolje", rekao je Trip Chowdhry, direktor Global Equities Researcha.

Dionice tvrtke izgubile su na vrijednosti u posljednje dvije godine, ali Apple nije izgubio svoju moć inovacije, već je ona, kako tvrdi Chowdhry, samo usporila u protekle dvije godine. "Inovativnost je mjerilo vrijednosti kompanije, a Apple se mora dokazati. Nije dovoljno predstaviti jedan proizvod nakon pet ili deset godina, već bi na tržište svake godine trebali izlaziti s barem jednom inovacijom ako žele držati korak s konkurencijom", nastavio je. "Ako izgube samokritičnost i postanu zadovoljni sami sobom, mogli bi postati sljedeći Microsoft".

Chowdhry smatra kako su u Appleu napravili veliki korak s iPhoneom 5S i njegovim 64-bitnim čipom, a vjeruje i kako bi u 2014. godini mogli predstaviti svoj dugoočekivani iTV.

Iako je Jobsov nasljednik Tim Cook, koji je zaposlenike Applea jučer podsjetio na današnju obljetnicu, meta brojnih napada čiji je cilj njegovo smjenjivanje, Timothy Lesko, čelnik Granite Investment Advisorsa, tvrdi kako Cook svakako zaslužuje više povjerenja no što mu je ukazano.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.