Kultura

umjetnost

Cijenjeni hrvatski kipar Nikola Vudrag predstavlja svoj rad na prvom Malteškom bijenalu

Cijenjeni hrvatski kipar Nikola Vudrag predstavlja svoj rad na prvom Malteškom bijenalu
Grad Varaždin

Hrvatski kipar Nikola Vudrag odaje počast antičkim mitovima i filantropiji na prvom Malteškom bijenalu.

Prvo Malteško bijenale održava se od 13. ožujka do 31. svibnja na više od 20 lokacija diljem Malte, od kojih su mnoge na popisu svjetske baštine UNESCO-a, uključujući glavni grad Vallettu i hramove Ġgantija na otoku Gozo. S prvim Malteškim bijenalom, vila LuginsLand of Art otvorila je svoja vrata javnosti po prvi put u više od 70 godina.

“Izuzetno smo ponosni što na izložbi sudjeluje i hrvatski kipar Nikola Vudrag čiji je rad na Velikoj dobrotvornoj aukciji u Varšavi 2023. godine prodan za više od 700.000 eura, a izlagat će i na Venecijanskom bijenalu”, rekla je Amma Omenaa Mensah , izvršna direktorica Zaklade OmenaArt, izjavila je za MaltaToday .

“Smatramo da je ovo najvažnija izložba koju je naš tim dosad organizirao”, rekla je Omenaa Mensah dodavši kako je kustos izložbe Boris Kudlička odabrao radove malteških i poljskih umjetnika te rad hrvatskog kipara Nikole Vudraga "Jabuke Hesperida”. Kustosica Ville LuginsLand, sada preimenovane u LuginsLand of Art, postavila je ovo djelo na najatraktivniju poziciju u vrtovima Villa LuginsLand, prema Omenaa Mensah.

Vudrag ističe da odabirom ovog rada za izložbu Zaklada OmenaArt prihvaća Heraklov duh, posvećujući se pomoći potrebitima i ne očekujući ništa zauzvrat. Poput Herakla, Zaklada daje prednost dobrobiti i uzdizanju drugih ispred vlastitog interesa, dok stvara duboku vezu između drevnih mitova, filantropije i umjetničkog izražavanja.

Za “Jabuke Hesperida” Nikola Vudrag bio je inspiriran starogrčkim mitom o Heraklu i njegovih dvanaest teških zadataka, među kojima je i pronalazak jabuka Hesperida. “Kako bi spasio Prometeja, okovanog Titana, Heraklo je krenuo u potragu za nedostižnim zlatnim jabukama Hesperida. Zahvalan na tome, Prometej je Herakla uputio Atlasu, koji je nosio teret neba na svojim ramenima. Prepoznavši Atlasovu bol, Heraklo je ponudio svoju pomoć, jedno vrijeme nosio je teret i izgradio legendarne “Heraklove stupove”. Zauzvrat, Atlas je Heraklu otkrio gdje se nalaze zlatne jabuke, prepoznavši njegov plemenit karakter i spremnost da pomogne drugima”, objašnjava Vudrag.

Skulptura “Jabuka Hesperida”, smještena unutar vrtova Villa Luginsland na Malti, upečatljiv je vizualni prikaz grčkog mita i misije Zaklade. Konstruirana poligonalnim oblicima, skulptura odražava bit geometrije i matematike, pokazujući preciznost i eleganciju svojstvenu prirodnom svijetu”, dodaje Vudrag, koji je izradio skulpturu od vječnog corten čelika. Usprkos svom hrđavom izgledu, corten čelik je također otporan na hrđanje i izaziva toplu, hrđavu starinsku patinu. Bit umjetničkog djela leži u njegovoj interakciji s blještavim svjetlom koje izvire iz čelične ljuske.

“Jarko, toplo svjetlo, zaštićeno i oblikovano čelikom, predstavlja međupovezanost čovječanstva i transformativnu snagu filantropije. Baš poput Heraklove nesebičnosti koja mu je osvijetlila put do zlatnih jabuka, sjaj skulpture obasjava vrt i srca onih koji joj svjedoče, stvarajući narativ koji odjekuje u publici i nadahnjuje ih da pozitivno utječu na svijet”, zaključuje Vudrag, čije je sljedeće odredište izložba “Personal Structures” koju Europski kulturni centar organizira u Palazzo Mora tijekom 60. Venecijanskog bijenala. Vudrag izlaže u Veneciji u produkciji Metamorphosis Art Projects s ​​londonskom adresom.

Značaj skulpture dodatno je pojačan činjenicom da je izložena na Malti. Bogata povijest Malte pruža savršenu pozadinu za skulpturu i njezinu priču.

“Ohrabrujuće je vidjeti kako naporan rad našeg tima i talentiranih umjetnika već pokreće razgovore o izazovnim perspektivama na području Mediterana. Radujemo se što ćemo poželjeti dobrodošlicu još većem broju međunarodnih posjetitelja, pozivajući ih da istraže našu obalu, dožive našu jedinstvenu baštinu i urone u vizionarska umjetnička djela tijekom Bijenala,” rekao je Mario Cutajar, predsjednik Malteškog bijenala.

 

 

 

 


Reci što misliš!