Politika

Pomirenje

Josipović i Dodik zajedno će odati počast žrtvama

Josipović i Dodik zajedno će odati počast žrtvama

U Uredu predsjednika na sastanku s novinarima najavljeno je da će Josipović u subotu sudjelovati na Igmanskoj inicijativi u Sarajevu, a nakon toga posjetit će Derventu, Banju Luku i područja u Republici Srpskoj gdje su Hrvati živjeli i odakle su istjerani, prenosi danas.hr .

"Sada u Republici Srpskoj živi oko 12 tisuća Hrvata, a bilo ih je oko 200 tisuća", rečeno je.

Cilj ovog puta je pomirenje i, kako se moglo čuti, Milorad Dodik, Sulejman Tihić i naš predsjednik prvi će put zajedno otići na spomenuta tri stratišta, piše Večernji list.

Program puta usuglašen je s Vladom i u predsjednikovoj pratnji na sastanku s Dodikom u Derventi bit će zastupnici iz dijaspore, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić, ali i predsjednici stranka iz BIH koje su potpisnice Kreševske deklaracije. Na taj način demonstrirat će se državna politika RH.

Josipović će s Dodikom razgovarati o tome kako povratak Hrvata u Republiku Srpsku nije zaživio te da bi vlasti trebale osigurati održivi povratak. Nakon toga će se Dodiku i Josipoviću pridružiti Sulejman Tihić i visoki predstavnik u BIH Valentin Inzko.

Na putu u BiH Josipović će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićemi banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.


Reci što misliš!