Događaji

Zalaganje za uređenje prava s obje strane

Josipović i Dodik položili vijence u Slavonskom Brodu

Josipović i Dodik položili vijence u Slavonskom Brodu

Predsjednik Josipović izvanprotokolarno prije dolaska u Gradsku upravu susreo se s braniteljima u prostorijama HVIDRE

Predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu su se sastali u Slavonskom Brodu. Tema razgovora u zgradi Gradskog poglavarstva kojemu je domaćin bio gradonačelnik dr. Mirko Duspara bio je održivi povratak Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku, prenosi 24sata.hr

Tijekom 1992. godine s područja Posavine i Sjeverne Bosne izbjeglo je oko 200 tisuća Hrvata, samo s područja bosanske Posavine oko 180 tisuća i do sada se na to područje vratilo svega pet posto izbjeglica. Predsjednici su o povratku razgovarali i s predstavnicima 10-tak udruga Hrvata s naglaskom na održivi povratak, a osim njih nazočni su bili i predstavnici udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske koje je također zanimao povratak. 

- Trenutno je jedna nova klima koja ide u prilog povratku i osiguravanju prava koja ljudi trebaju imati. Založiti ćemo se da se pitanje povratka i pitanje uređenja prava s obje strane granice intenzivira, rekao je Ivo Josipović. Milorad Dodik je ponovo pozvao sve one koji žele da se vrate da to mogu s punom sigurnošću učiniti, ali da budu spremni zajedno podnijeti teret ekonomske krize s kojim su suočeni kako oni koji trenutno žive u Republici Srpskoj tako i oni koji su se vratili. 

Novinare je zanimalo što Dodik misli o najavljenoj blokadi ulaska Hrvatske u EU koja stiže sa srpske strane. 

- Ne možemo prihvatiti politiku blokade bilo koga. Europski put je i za nas prioritet i smatramo da ćemo imati nesumnjive dobiti od činjenice da će Republika Hrvatska svoj status punopravne članice EU-a brzo regulirati, rekao je Milorad Dodik. 

Predsjednici su rekli i da bi Rafinerija nafte do kraja ove godine, u drugoj fazi rekonstrukcije, trebala ugraditi opremu koja će osigurati potrebne ekološke standarde, za što će biti uloženo oko 100 milijuna eura. 

- Ubuduće će za sva pitanje ekologije i Rafinerije nafte biti konzultirani susjedi iz Slavonskog Broda čije ćemo stručnjake uključiti u rješavanje ovog problema, jer to je u obostranom interesu, rekao je Dodik. Josipović je rekao da su predstavnici ruskog vlasnika prije nekoliko mjeseci rekli da će poduzeti sve kako ne bi došlo do zagađenja zraka. 

- Osim toga Rafinerija će povećati kapacitete proizvodnje što će otvoriti nova radna mjesta tako i za ljude iz Hrvatske koji budu tamo htjeli raditi, rekao je Josipović. 

Prije nego li su krenuli prema Zagrebu Josipović i Dodik, te brodski gradonačelnik Mirko Duspara, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Djevojčica kod OŠ Hugo Badalić, spomenika koji je podignut u znak sjećanja na 306 djece poginulih tijekom Domovinskog rata od toga 28-ero brodske djece koja su poginula u srpskom granatiranju Slavonskog Broda 1992/93. godine. Da li se ova gesta može shvatiti kao svojevrsna isprika, pitali su novinari. 

- Najteža stradanja su kada ginu djeca, tada umiru ljudske vrijednosti, civilizacija… S tih principa ja pristupam ovom činu. Pucalo se s svih strana, ginuli su mnogi ali se treba shvatiti i dati svoj doprinos i uputiti riječi sućuti i isprike, rekao je Dodik. Nakon toga posjetili su prostor gdje je prije Domovinskog rata bila pravoslavna crkva i na njenim temeljima su zapalili svijeću. 

Predsjednik Josipović izvanprotokolarno prije dolaska u Gradsku upravu susreo se s braniteljima u prostorijama HVIDRE koji su mu iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi  i stalnom strahu zbog mogućih novih uhićenja. Josipović je rekao kako razumije njihov strah dodavši da je i jedan slučaj Purda previše te da je to nedopustivo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.