Politika

Sve dok se ne uđe u EU

Vlada dopušta poslodavcima da radnicima uskraćuju plaće

Vlada dopušta poslodavcima da radnicima uskraćuju plaće

Predsjednik NHS-a smatra da se ovakvom zakonskom formulacijom šalje poruka da poslodavac može radniku ne isplatiti plaću dok god za sebe ili nekog drugog ne pribavlja protupravnu imovinsku korist

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, uputio je Jadranki Kosor pismo u kojoj je obavještava da su sindikalci nezadovoljni dijelom Kaznenog zakona u kojem se objašnjava u kojim slučajevima će neisplata plaća radnicima biti kazneno djelo.

"Neprihvatljivo nam je da se kaznenim djelom smatra neisplaćivanje plaća s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome ili tko ne izvrši sudsku odluku u vezi s tim pravom kao i da se počinitelja takovog djela može osloboditi kazne ako naknadno uplati zaostale plaće. Naime, ovakvim prijedlogom ispada da poslodavac s radnikovom zarađenom plaćom može podmirivati razne druge obveze, kao na primjer, plaćanje komunalija, raznih dobavljača i slično, što zasigurno neće biti pribavljanje protupravne imovinske koristi za njega ili drugoga, ali će za radnika biti posljedično isto jer mu poslodavac nije isplatio plaću", upozorava Sever.

Predsjednik NHS-a smatra da se ovakvom zakonskom formulacijom šalje poruka da poslodavac može radniku ne isplatiti plaću dok god za sebe ili nekog drugog ne pribavlja protupravnu imovinsku korist.

"Radniku plaća služi za opstanak njega i njegove obitelji. Isplata plaće radniku za poslodavca je i ugovorna obveza. Svaki onaj poslodavac koji radniku uskrati plaću čini kazneno djelo jer izravno ugrožava egzistenciju radnika i njegove obitelji. Stoga je jednako neprihvatljivo i da poslodavac, nakon što je radniku uskratio plaću i time izravno oštetio, ugrozio njega i njegovu obitelj, može tu svoju kaznenu odgovornost otkupiti bez posljedica po sebe, ako radniku isplati zaostale plaće, a bez obzira na posljedice koje je za radnika i njegovu obitelj takvim svojim činom proizveo", kaže Sever.

"Neprihvatljivo je i stupanje na snagu Zakona tek 1. srpnja 2013. godine što upućuje kako se poslodavcima do ulaska u Europsku uniju pri neisplati plaća spremno progledavati kroz prste, a pri tome se od sindikata očekuje potpora u lobiranju kod građana za izjašnjavanje na referendumu vezanom uz ulazak RH u EU. Ovim datumom daje se još jedna poruka, a to je kako Hrvatsku uređujemo zbog ulaska u EU, a ne zbog sebe. A mi smo uvjereni da to ipak nije tako", zaključuje se u priopćenju NHS-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.