Događaji

Sporazum Vlade i sindikata

Sudbina Sporazuma o plaćama

Sudbina Sporazuma o plaćama

Na konferenciji za novinare predstavnici sindikata javnih službi objavit će rezultate referenduma o Sporazumu o plaćama

Danas će postati jasno da li sporazum, nakon čijeg su parafiranja sindikati prekinuli štrajk u javnim službama i odustali od prosvjeda, stupa na snagu. Na konferenciji za novinare predstavnici sindikata javnih službi objavit će rezultate referenduma o Sporazumu o plaćama. Naime ako je sporazum dobio većinsku podršku članstva koje je izašlo na referendum, stupa na snagu, javlja HRT .

Sindikalni čelnici očekuju prihvaćanje sporazuma velikom većinom glasova svojih članova. Smatraju ga iznimno važnim jer uređuje rast plaća javnih službenika u idućih sedam godina.

Podsjetimo, sindikati javnih i državnih službi s Vladom su potpisali sporazum prema kojem bi se plaće u javnim i državnim službama trebale uskladiti sa životnim troškovima i najkasnije do 2016. izjednačiti s prosječnima u gospodarstvu.

U 2011. godini plaće bi se usklađivale dvaput kako bi se, najkasnije do 31. prosinca, vratio njihov paritet s plaćama u gospodarstvu iz 2008. godine. Nakon toga bi od 2012. do 2016. godine plaće u javnim službama pratile rast plaća u zemlji, uvećano za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, kako bi se 2016. ostvario konačni cilj - jednaka plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u gospodarstvu.

 

 


Reci što misliš!