gastro
Vikend-recept: cheesecake koji uspije svaki put
Stigao nam je vikend, a to znači da je idealan trenutak za uživanje u slasnim delicijama koje ste sami pripremili. Tako ovaj put donosimo recept za slasticu koja je mnogima omiljena, a pogađate – radi se o cheesecakeu!
Iako na prvi pogled djeluje komplicirano, cheesecake je vrlo jednostavno napraviti slijedite li pozorno upute. Stoga, želite li se okušati u izradi i iznenaditi drage ljude oko sebe ukusnim zalogajima, sve potrebno potražite u nastavku!
Sastojci za podlogu:
200 g mljevenih keksa
100 g rastopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
500 g krem sira
200 g šećera u prahu
3 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica brašna
200 ml kiselog vrhnja
Sastojci za preljev (opcionalno):
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pomiješajte mljevene kekse s
rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu
utisnite u dno kalupa za torte promjera 23 cm, prethodno
obloženog papirom za pečenje te pecite u pećnici desetak minuta.
Kad je gotovo, izvadite i ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i šećer dok ne dobijete
glatku smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, neprestano
miješajući nakon svakog dodavanja, pa dodajte vaniliju i brašno i
na kraju lagano umiješajte kiselo vrhnje. Izlijte smjesu preko
ohlađene podloge u kalupu.
Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i kolač pecite 45-55
minuta, odnosno dok sredina ne postane čvrsta, ali još uvijek
blago podrhtava kad lagano protresete kalup. Isključite pećnicu,
otvorite vrata i ostavite cheesecake unutra da se postupno ohladi
na sobnu temperaturu.
Što se tiče preljeva, nije nužan, ali kolač će biti bogatiji.
Naime, pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju te ravnomjerno
rasporedite preko vrha pečenog cheesecakea. Vratite u pećnicu i
pecite još desetak minuta na 180 °C. Dodatno ukrasite po želji s
bobičastim voćem ili jagodama.
Potpuno ohladite cheesecake u kalupu na sobnoj temperaturi, zatim
stavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći, a
prije serviranja, pažljivo izvadite iz kalupa.
Izdvojeno
-
Nositeljica kandidacijske liste SDP-DO i SiP-Centar-HSS-Glas Biljana Borzan (SDP) za izbore za Europski parlament najavila je u subotu da će u fokusu idućeg mandata u Europskom parlamentu biti pomoć građanima za kupovinu prve nekretnine.
-
Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i 15-ak biogradskih ugostitelja, radi na projektu gastronomskog brendiranja grada Biograda na teme: Školjke kunjke, Jela s prošekom i Kraljevska jela u kraljevskom gradu.
-
Djeca pričaju priču novi je program na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar!
-
Večeras u D8 praše čak dva benda - Slick stings i Rich men! Ulaz je slobodan
Reci što misliš!