Lifestyle

gastro

Vikend-recept: cheesecake koji uspije svaki put

Vikend-recept: cheesecake koji uspije svaki put
Pexels

Stigao nam je vikend, a to znači da je idealan trenutak za uživanje u slasnim delicijama koje ste sami pripremili. Tako ovaj put donosimo recept za slasticu koja je mnogima omiljena, a pogađate – radi se o cheesecakeu!

Iako na prvi pogled djeluje komplicirano, cheesecake je vrlo jednostavno napraviti slijedite li pozorno upute. Stoga, želite li se okušati u izradi i iznenaditi drage ljude oko sebe ukusnim zalogajima, sve potrebno potražite u nastavku!

Sastojci za podlogu:

200 g mljevenih keksa
100 g rastopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

500 g krem sira
200 g šećera u prahu
3 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica brašna
200 ml kiselog vrhnja

Sastojci za preljev (opcionalno):

200 ml kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu utisnite u dno kalupa za torte promjera 23 cm, prethodno obloženog papirom za pečenje te pecite u pećnici desetak minuta. Kad je gotovo, izvadite i ostavite da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, neprestano miješajući nakon svakog dodavanja, pa dodajte vaniliju i brašno i na kraju lagano umiješajte kiselo vrhnje. Izlijte smjesu preko ohlađene podloge u kalupu.
Smanjite temperaturu pećnice na 160 °C i kolač pecite 45-55 minuta, odnosno dok sredina ne postane čvrsta, ali još uvijek blago podrhtava kad lagano protresete kalup. Isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite cheesecake unutra da se postupno ohladi na sobnu temperaturu.
Što se tiče preljeva, nije nužan, ali kolač će biti bogatiji. Naime, pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i vaniliju te ravnomjerno rasporedite preko vrha pečenog cheesecakea. Vratite u pećnicu i pecite još desetak minuta na 180 °C. Dodatno ukrasite po želji s bobičastim voćem ili jagodama.
Potpuno ohladite cheesecake u kalupu na sobnoj temperaturi, zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata ili preko noći, a prije serviranja, pažljivo izvadite iz kalupa.


Reci što misliš!