Politika

Predsjednik RH o Ingrid

Josipović: Zastupnici u Europskom parlamentu moraju znati engleski

Josipović: Zastupnici u Europskom parlamentu moraju znati engleski

Zastupnici u Europskom parlamentu morali bi znati engleski jezik, smatra Ivo Josipović. Sada već znameniti govor Ingrid Antičević Marinović je Josipović komentirao u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

"Zastupnici u Europskom parlamentu imaju mogućnost korištenja prevoditelja, i dobro je da govore naš lijepi hrvatski jezik, da se on čuje u Europskoj uniji. Ali isto tako, teško je zamisliti da zastupnik može dobro obavljati svoje dužnosti bez poznavanja engleskog jezika, jer rad se ne odvija samo u velikoj dvorani gdje su dostupni prijevodi", kaže Josipović.

U Hrvatskoj će se uskoro održati i izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Postoji mogućnost da će ti izbori biti održani istovremeno s lokalnim izborima. Josipović vjeruje da bi takav pristup bio pogrešan.

"Volio bih da ta kampanja, ukoliko je moguće, što manje interferira s drugim kampanjama, recimo kampanjom za lokalne izbore", kaže Josipović.

Osvrnuo se Josipović i na zakon o poticanju strateških investicija, o kojem će se uskoro raspravljati u Saboru. Radi se o zakonu koji je izazvao veliku buru jer ostavlja prostor za rasprodaju javnih dobara, ali Josipović vjeruje da će taj zakon biti korak u pravom smjeru.

"Od tog se zakona puno očekuje. A Vlada će, ako ne uspije u svojim nastojanjima, morati snositi odgovornost pred biračima", rekao je Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.