Kultura

četvrtak, 16. svibnja

MCPA Zadar domaćin UNESCO-vim stručnjacima na lokalitetu Letavica na Pagu

MCPA Zadar domaćin UNESCO-vim stručnjacima na lokalitetu Letavica na Pagu

Vezano uz upis hrvatskog Sustava zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom na lokalitetima pličina Velika nedaleko Cavtata, Letavica i Baron Gautsch u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini (lipanj 2023. godine), Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) od 13. do 17. svibnja 2024. bit će domaćin timu Znanstveno-tehničkog savjetodavnog tijela UNESCO-ve 2001. konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (STAB).

Članovi STAB-a,  gđa Maili Roio, Nacionalni odbor za baštinu Estonije, g. Robert Domzal, ravnatelj Nacionalnog pomorskog muzeja Gdanjsk iz Poljske i g. Kalin Dimitrov, Centar za podvodnu arheologiju u Sozopolu, Bugarska -  zajedno s predstavnicima MCPA Zadar (ravnatelj Mladen Pešić, podvodni arheolog Roko Surić), posjetit će podvodna nalazišta pličina Velika kod Cavtata dana 14. i 15. svibnja te Letavicu, otok Pag dana 16. svibnja.

Ovo će biti prilika za dodjelu potvrda o upisu u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini država stranaka 2001. Konvencije:

U srijedu, 15. svibnja 2024. u Ronilačkom i sportskom centru Epidaurum, Cavtat te u četvrtak, 16. svibnja 2024. u Foka ronilačkom centru, Šimuni, Pag.

Hrvatski sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom primjenjuje se na zaštićenim podvodnim arheološkim nalazištima i zonama na koje se odnosi postupak i način izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti na lokalitetima gdje se nalaze podvodna kulturna dobra.

Od 2015. godine pa do danas ukupno je 13 primjera koje nose titulu najboljih praksi u vezi s podvodnom kulturnom baštinom. Postupak izbora podrazumijeva prije svega potvrdu stručnjaka STAB-a. Temeljem njihovog mišljenja i preporuka, donosi se konačna odluka na zasjedanju država stranaka 2001. Konvencije u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini zabilježeni su u UNESCO-ov registar  i  označeni logotipom 2001. Konvencije kako bi se šira javnost osvijestila o njihovoj važnosti i nužnosti za očuvanjem.


Reci što misliš!