Politika

S Europske komisije

Plenković i Stier sudjelovali u saslušanju Mimice

Plenković i Stier sudjelovali u saslušanju Mimice

Na saslušanju Nevena Mimice, hrvatskog kandidata za budućeg člana Europske komisije nadležnog za međunarodnu suradnju i razvoj, pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta sudjelovali su i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković i zastupnik u Europskom parlamentu i glasnogovornik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za razvoj Davor Ivo Stier, priopćeno je iz Kluba zastupnika EPP-a.

 

Plenković je podsjetio da je i prije godinu i pol dana također postavio pitanje povjereniku Mimici prigodom prvog saslušanja za povjerenika za zaštitu potrošača.

Kao zanimljivost europske politike, Plenković se osvrnuo na to što su on i Mimica bili na suprotnim stranama u nedavnim izborima za Europski parlament, a danas povjerenik Mimica radi u timu tadašnjeg EPP-ovog glavnog kandidata za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Podsjetivši da je predsjednik Juncker zatražio od povjerenika Mimice da pridonese radu Visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini, u ime Odbora za vanjske poslove Plenković je upitao kandidata na koji način namjerava osigurati koherentnost razvojne politike i ukupnih vanjskih aktivnosti Unije.

Posebno se zanimao za ulogu razvojne politike EU i njen srednji i dugoročni doprinos potpori i usklađenom djelovanju EU u kontekstu aktualnih kriza u Siriji, Iraku, a posebno u suočavanju s izazovima i prijetnjama ISIS-a, kao i u vezi situacije u Libiji.

U odgovoru Mimica je obećao kako će u svojim aktivnostima djelovati kao dio vanjskopolitičkog tima Europske komisije i raditi na provedbi njenog programa te promicati temeljne ciljeve razvojne politike EU, kao glavnog globalnog donatora u skladu sa smjernicama vanjske politike EU.

Davor Ivo Stier naglasio je pak da bi EU, kao najveći donator sredstava za pomoć u razvoju, trebao imati vodeću ulogu u suzbijanju siromaštva te istodobno nastaviti s ambicioznim nastojanjima na području razvoja, posebice u području dobrog upravljanja, transparentnosti i vlasništva.

Stier je naglasio kako je pred Mimicom velika zadaća u kontekstu pregovora u ime EU, a unutar Ujedinjenih Naroda, budućeg Globalnog razvojnog okvira nakon 2015.

"Ekonomska mjerila su svakako važna, ali ona neće riješiti razvojne probleme bez veće posvećenosti dobrom upravljanju i vladavini prava. Ne možemo imati dugoročan globalni rast bez sposobnih država koje mogu efikasno upravljati resursima", naglasio je Stier dodavši kako zastupnici EPP-a nisu u potpunosti zadovoljni relativno malom važnošću koja je pridata dobrom upravljanju u zaključcima Otvorene radne skupine UN-a.

"U EPP-u vjerujemo da smanjenje siromaštva, dobro upravljanje i pristup temeljen na poštivanju ljudskih prava trebaju biti prioriteti globalne razvojne politike za razdoblje nakon 2015. Budući povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj trebao bi inzistirati na spomenutim prioritetima u ime Europske unije tijekom procesa pregovora u UN-u", rekao je Stier.

Mimica se obavezao da će to učiniti, kao i da će uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta pri formiranju stajališta EU.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.