Događaji

Europarlamentarac

Mimica: EK načelno za štednju, ali ne na znanosti

Mimica: EK načelno za štednju, ali ne na znanosti

Povjerenik Europske komisije (EK) za zaštitu potrošača Neven Mimica istaknuo je kako je EK načelno za štednju u vrijeme recesije, ali to se ne odnosi na znanost i istraživanje, što je i razlog da je pokrenut novi Okvirni program Europske unije (EU) za istraživanja i inovacije Obzor 2020. (Horizon 2020).

Početak toga novog programa EU-a obilježava se danas svečanom konferencijom koja je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu okupila predstavnike mjerodavnih ustanova hrvatske Vlade, goste iz EU-a, među kojima i povjerenika Mimicu, te brojne članove hrvatske akademske i znanstvene zajednice.

Jednodnevnu konferenciju organizirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Agencija za mobilnost i programe EU, Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske - BICRO (Bussines Innovation Center) i Europska poduzetnička mreža.

Program Obzor 2020. pokrenula je EK za razdoblje od 2014. do 2020. godine, s proračunom od gotovo 80 milijarda eura na razini EU-a i s posebnim naglaskom na povezivanju poslovnog sektora i znanosti.

Povjerenik Mimica naglasio je kako je za Obzor 2020. predviđeno 30 posto novca više nego je bilo osigurano za Sedmi okvirni program (FP7), dodavši kako za Hrvatsku, kao novu članicu EU-a, program nudi brojne prilike i mogućnosti.

Uvjeren je da će to znati prepoznati hrvatski znanstvenici, istraživači i inovatori, te učinkovito iskoristiti mogućnosti s obzirom i na pozitivna iskustva sudjelovanja u FP7. Pozvao je mjerodavne institucije i poduzetnike da što prije osiguraju za to potrebne preduvjete.

Pismo povjerenice EK za istraživanja, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quin, koju su zdravstveni razlozi spriječili da dođe u Zagreb, pročitao je član njezina Kabineta Shane Sutherland.

Povjerenica u pismu podsjeća i na neke posebnosti programa, kao što su pojednostavljivanje postupka prijave za projekte, odnosno manje 'papirologije' što će omogućiti da za novac toga programa konkurira širi krug znanstvenika, interdisciplinarnost, te praćenje rezultata financiranih projekta. Povjerenica Geoghegan-Quin istaknula je i važnost razvoja centara izvrsnosti te kao kvalitetan hrvatski primjer navela Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović podsjetio je da je njegovo Ministarstvo bilo najuspješnije u povlačenju novca iz europskih fondova. Istaknuo je važnost osnivanja centara izvrsnosti te spomenuo projekt BIO Centra - jedinstvenog inkubacijskog centra za bioznanosti i biotehnologije financiranoga s oko 140 milijuna kuna iz pretpristupnih sredstava EU.

U sklopu bogata program konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su o perspektivi Republike Hrvatske u sudjelovanju u okvirnim programima EU-a za istraživanje i inovacije razmatrati, među ostalima, govorili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar, ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića Tome Antičić te v. d. predsjednica Hrvatske gospodarske komore Sabina Škrtić.

Tijekom konferencije predstavit će se i pravila sudjelovanja u Obzoru 2020., kao i primjeri dobre prakse dosadašnjih projekata financiranih iz prijašnjih generacija okvirnih programa EU-a.

Program svečane konferencije nakratko je prekinut kada je pozlilo članici zbora Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Djevojci su odmah u pomoć pritekli ministar Jovanović te nekoliko drugih sudionika. Nakon pružanja medicinske pomoći djevojci, moderator konferencije, predstavnik MZOS-a Staša Skenžić, potvrdio je da se njezino zdravstveno stanje popravilo te je program nastavljen.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.