Sci-Tech

300 osnovnih škola diljem Hrvatske

Digitalna revolucija stigla u škole - najveći Rotary projekt ušao u svoju najvažniju fazu

Digitalna revolucija stigla u škole - najveći Rotary projekt ušao u svoju najvažniju fazu

Projektom „Revolucija digitalne pismenosti“ planirana je edukacija učenika i nastavnika osnovnih škola podržanu isporukom 15.000 micro:bitova u gotovo 300 osnovnih škola diljem Hrvatske

Rotary klub Zagreb Centar u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) te Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuo je inovativan humanitarni projekt pod nazivom „Revolucija digitalne pismenosti“, a projekt je sad stigao u škole te će njegova implementacija trajati dvije godine. 

"Ove školske godine krenuli smo s najvažnijom fazom projekta, a to je implementacija micro:bitova u razrednoj nastavi. Osjećamo uzbuđenje zbog potencijala koji on nosi i pozitivnog utjecaja na razvoj digitalnih kompetencija mladih od najranije dobi. Također, i zbog uvođenja novih, digitalnih alata u svakodnevnom radu nastavnika i obrazovanju učenika, ali i inovativnog koncepta korištenja školskih knjižnica kao digitalnih centara. Ovaj dvogodišnji projekt nije važan samo za naše učenike i nastavnike nego ima potencijal i za repliciranje u drugim zemljama putem naše mreže međunarodnih Rotary klubova." – istaknuo je voditelj projekta Ivan Vidakovic. 

Projektom „Revolucija digitalne pismenosti“ planirana je edukacija učenika i nastavnika osnovnih škola podržanu isporukom 15.000 micro:bitova u gotovo 300 osnovnih škola diljem Hrvatske. U prvom ciklusu obrazovanja obuhvaćeno je 1.000 školskih djelatnika i to nastavnika, knjižničara i informatičara uključenih u razrednu nastavu, dok je drugi ciklus završilo skoro 600 nastavnika i knjižničara. Prvi ciklus obrazovanja bio je uvod u projekt te osnove micro:bita dok je drugi ciklus obrazovanja pokrivao potencijale i mogućnosti koje micro:bit ima kao didaktičko sredstvo u nastavi kroz primjere korištenja micro:bita u šest predmeta razredne nastave sve to bez promjene kurikuluma. Krenuo je i treći ciklus obrazovanja za informatičare uključene u razrednu nastavu koji završava 10. svibnja 2024. Sljedeće školske godine panirana su još tri ciklusa obrazovanja nastavnika, knjižničara i informatičara. 

Ova je obrazovna inicijativa financirana isključivo donacijama lokalnih partner tvrtki te donacijama lokalne i globalne Rotary zajednice. Ivan Vidaković navodi kako bez partnera ovaj projekt ne bi bio moguć te da su oni sponzorstvom omogućili realizaciju ovog, u svakom pogledu velikog, važnog i u obrazovanju revolucionarnog projekta. 

„Smatramo da je ovaj projekt izvrstan primjer kako se moderni alati i inovacije mogu integrirati u obrazovni sustav putem inicijativa civilnog društva, u suradnji s vladom i partnerskim organizacijama. Želimo iskazati veliku zahvalnost svim Rotarijancima i Rotary klubovima diljem svijeta koji su prepoznali potencijal našeg projekta te se uključili u njegovu realizaciju. Posebno bismo htjeli istaknuti i pohvaliti naše hrvatske partnerske tvrtke: Telemach, Infobip GDI, Hrvatsku poštu, Algebru, Comping, Storm Computers, CADCAM, SD Informatiku, Five, Megatrend, Serengeti, Photomath, Altimu i Shape 404." - ističe voditelj projekta Ivan Vidaković o podršci partnera.

Projektom će se školske knjižnice, uvođenjem micro:bitova, transformirati u digitalne centre, podržane bogatim sadržajem i obukom. Osim micro:bitova potrebnih za nastavu, dodatno će se alocirati uređaji kako bi učenici mogli posuditi opremu za rad kod kuće. Učenici će na digitalno kreativan način usvajati i primjenjivati znanja za razvijanje digitalnih i STEM kompetencija. Ovaj projekt ne samo da će značajno poboljšati jednakost prilika, već će otvoriti put uspjehu budućih generacija lidera u području novih tehnologija. Projekt "Revolucija digitalne pismenosti" je stigao u škole s ciljem osposobljavanja kako nastavnika tako i učenika za nadolazeće tehnologije poput umjetne inteligencije, robotike, 3D printanja i drugih. Glavni fokus projekta je stvaranje jednakih mogućnosti i poticanje uspjeha budućih generacija lidera u ovim novim tehnološkim područjima.

" U Telemachu kontinuirano ulažemo u najnovije tehnologije i našu najmoderniju mrežu dovodimo u sve dijelove Hrvatske, kako bi svi građani imali pristup internetu po vrhunskim brzinama. Uz razvoj tehnologija, smatramo kako je naša odgovornost educirati mlade za korištenje istih, a sve kako bismo ih osposobili za poslove budućnosti. Ponosni smo što podržavamo projekt Revolucija digitalne pismenosti te na taj način mladima omogućavamo razvoj STEM vještina, i to diljem države. Tako sva djeca, uključujući i oni izvan većih urbanih središta imaju jednake prilike za usvajanje novih vještina, čime gradimo društvo jednakih mogućnosti za sve." - istaknuo je predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska, Adrian Ježina, kako ulaganje Telemacha u lidere budućnosti predstavlja ključan segment društveno odgovornog poslovanja. Kroz ovaj pristup, Telemach želi aktivno doprinositi zajednici te se angažirati u aktivnostima usmjerenim na poboljšanje kvalitete života i razvoj novih vještina za buduće generacije lidera.

Vrijednost ovog projekta je gotovo 400.000 USD, a očekuje se da će biti obuhvaćeno gotovo 25.000 učenika. 

 


Reci što misliš!