Politika

Saborski klubovi oštro osudili Šešeljevo ponašanje

Saborski klubovi oštro osudili Šešeljevo ponašanje

Oporba nije propustila i kritizirati vladajuće zbog mlakih reakcija

Saborski klubovi usuglasili su se kako je zbog istupa Vojislava Šešelja nužno usvajanje deklaracije kojom bi se reagiralo na njegovo privremeno puštanje iz haškog pritvora, te oštro osudilo njegovo sramotno ponašanje.

Oporba nije propustila i kritizirati vladajuće zbog mlakih reakcija.

Nakon što je u Europskom parlamentu prihvaćen prijedlog Kluba Europske pučke stranke, na inicijativu HDZ-ovog euro zastupnika Andreja Plenkovića, da se idući četvrtak raspravlja o slučaju Šešelj, što su podržali i ostali hrvatski europarlamentaraci, donošenje saborske deklaracije zatražili su i zastupnici s Markova trga. Sve je inicirala nezavisna Jadranka Kosor.

"Hrvatska ima puno moralno i svako drugo pravo, kao članica institucija, kao članica EU tražiti i uprijeti prstom i prema HAAG-u, tražiti hitno vraćanje Šešelja u HAAG, Šešelja na sud. To što će raditi srbijanske vlasti. Nas se više niti ne tiče međutim naravno u tijeku pregovora, evo završavam punu i pravu istinu o nestalima jer je ključ za rješenje te istine u Beogradu u arhivima jugoslavenske armije" poručila je Kosor.

I SDP je za donošenje Deklaracije.

"Gdje ćemo mi također raspraviti o ovakvom jednom ja bih rekla govoreći u ime kluba zaista besramnom činu koji je učinjen od strane Haškog suda" ustvrdila je Antičević Marinović.

Oporba je Vladi, ali i predsjedniku Ivi Josipoviću zamjerila i mlake reakcije na Šešeljeve istupe. Nezavisni Branko Vukšić i HDZ-ov Gordan Jandroković.

"Priča je zapravo o vanjskoj politici RH koje nema. Hrvatska je američko-berlinsko-briselska pudlica u vanjskoj politici" ocjenio je Vukšić.

"Otvorimo raspravu o hrvatskoj vanjskoj politici, jer prešućeno je bilo od strane Hrvatske kada je odmrznuta imovina obitelji Slobodana Miloševića ratnog zločinca. Hrvatska nije iskoristila priliku i u screeningu za Srbiju uvrstila uvjete koji se tiču ratnih zločina i prava manjina.To je potpuno zaobiđeno. Čitav niz gafova, čitav niz teških pogrešaka" smatra Jandroković.

"Pijetet prema žrtvama, razrušeni gradovi i sela, ožalošćene majke i djeca traže od Hrvatske države i od Hrvatske Vlade daleko oštriju retoriku, daleko oštriju reakciju prema ovoj pojavnosti u Srbiji"- poručio je HDSSB-ov Boro Grubišić.

DC-ova Vesna Škare Ožbolt smatra da je Haški sud kapitulirao puštanjem Vojislava Šešelja na slobodu.

"Raspravno vijeće nije obvezalo Šešelja ni na činjenicu da neće utjecati na svjedoke, niti mu je dalo zabranu javnih istupa, niti je odredilo kućni pritvor, niti je odredilo policijsku pratnju, ništa od onoga što bi se inače određivalo za druge optuženike koji su bili privremeno puštani na slobodu. To je potpuni presedan i na to nitko ne reagira" zaključila je Škare Ožbolt.

HDZ je doveo u pitanje i podršku Hrvatske Srbiji na njezinom putu prema EU.

"Neki dan srbijanski ministar vanjskih poslova Dačić na jednom okruglom stolu u Bruxellesu kaže da je cilj Srbije izlaz na otvoreno more, da Srbija nema izlaz na more i da je njen trajni cilj ostaje izlaz na more.U Hrvatskoj o tome nema rasprave, tek poneki medij prenese. Ali zamislite, pa to je teritorijalna pretenzija Srbije prema svojim susjedima" rekao je Jandroković.

Saborski klubovi Deklaraciju bi trebali usuglasiti u ponedjeljak kako bi se ona usvojila do četvrtka i rasprave o slučaju Šešelj u Europskom parlamentu, koja bi trebala završiti usvajanjem rezolucije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.