Događaji

Protekli tjedan

Tjedan obilježila diplomatska kriza na relaciji Zagreb-Beograd

Tjedan obilježila diplomatska kriza na relaciji Zagreb-Beograd

Tjedan u kojem su vjernici proslavili blagdan Uskrsa obilježila je diplomatska kriza na relaciji Zagreb- Beograd. Sve je počelo odlukom Haškog suda o vraćanju u pritvor Vojislava Šešelja.

Što misli o vlastima u EU ili Hrvatskoj Šešelj je iskazao paljenjem zastava, uslijedile su reakcije, a vrhunac je bio poziv hrvatskog veleposlanika u Beogradu na konzultacije u Zagreb. Tjedan je pretresla Ana Katulić

"Braćo Srbi i sestro Srpkinje sad ćemo na licu mjesta da pokažemo što mislimo o najvećim srpskim neprijeteljima," rekao je Šešelj.

Nakon kratkog uvodnog slova beniznom je polio, pa zatim i zapalio zastavu Hrvatske, Europske unije, NATo-a, SAD-a i Kosova. Odgovor je to Vojislava Šešelja na nalog Haaškog suda da se vrati u privotrsku jedinicu u Scheveningenu. I dok on samo odmahuje rukom kao da ga se sve to uopće ne tiče odluku su pozdravile hrvatske vlasti:

"Svima je jasno da je odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mjesto mu je u Haagu", poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

"Da su takvi ljudi među najodgovornijima za rat u bivšoj Jugoslaviji, za napad na Hrvatsku- to je činejnca i to ni jedna sudska presuda neće promijeniti", rekao je premijer Milanović.A upravo je ta premijerova izjava isprovocirala srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je poručio kako Milanović namjerno blati Srbe.

 

"Znate kako, kad god netko u Hrvatskoj izgubi izbore on prvo pomisli da je izgubio jer nije dovoljno glasno kritizirao Srbiju i nije dovoljno loše govorio o Srbiji i Srbima", poručio je Vulin. I tako je lavina kreula, a dodatno ju je potpirio ministar branitleja Predrag Matić Vulinu poručivši:

 "Idi bre pa se leči"Kad se dobrano užarilo i s jedne i druge strane, trebalo je stati. Ulogu medijatora preuzelo je Ministarstvo vanjskih poslova koje je odmah uputilo prosvjednu notu srpskoj veleposlanici u Zagrebu, a našeg je veleposlanika pozvalo na konzultacije. Istupe Vulina osudio je i srbijanski predsjenik Nikolić, što je pozdravila i šefica države Kolinda Grabar Kitarović. I dok je za nju povlačenje veleposlanika pametan potez, hrvatske su se vlasti ipak usuglasile kako će se veleposlanik Markotić već u utorak vratiti u Beograd.

A utorak je i dan kad Đuro Glogoški mora iseliti iz kuće u Zaprešiću koja je namijenjnjena boravku 100-postotnih ratnih vojnih invalida koji se liječe u Zagrebu. Epilog je to nove priče iz Savske 66. Branitelji su podnijeli kaznene prijave protiv premijera i nekih medija, a ministar Matić rekao kako mu se prijeti. U Savskoj, ništa novo:

 "Ovo je još jedan pokazatelj progona prema najtežoj populaciji hrvatskih branitelja koja je krenula od Predraga Matića", rekao je Glogoški. "Što bih poručio tim kukavicama? I da mi je dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim ", odgovara Matić.U prosvjede će udruga Franak. Nezadovoljni pregovorima s bankarima i ministarstvom napustili su radnu skupinu, te zatražili i ostavku guvernera Borisa Vujčića.

 "Njegov posao nije da negdje nešto kaže već da spriječi pojavu toksičnih kredita.Ovim putem tražimo njegovu ostavku", rekao je Ivan Kontrec iz udruge Franak.Pravda u Osijeku. Tamošnji Sud presudio je u korist Ivice Butora koji je 2007. digao kredit od 44 tisuće franaka, pa mu tako Privredna banka treba vratiti cjelokupni do sada otplaćeni iznos kredita od 183 tisuće kuna s kamatama. Pravosuđe se ovaj tjedan ponovo bavilo slučajem Glavaš.

Nepravomoćno osuđeni ratni zločinac pušten je iz pritvora nakon što je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo žalbu Glavaševih odvjetnika. Pune ruke posla imalo je Povjerenstvo za sukob interesa koje je pokrenulo postupak protiv bivše ministice kulture Andree Zlatar Violić, HDZ-ovog Gordana Jandrokovića i načelnika Primoštena Stipe Petrine, a pod povećalom Povjerenstva našao se i ministar Vedran Mornar. A od prvog srpnja na automobilima će biti i nove registarske tablice, vlastitu oznaku dobit će svaki od 128 gradova, rekao je ministar Ranko Ostojić:

"Svaki grad i općina i njihovi građani imaju širiku priliku da izaberu onu pločicu koja im najviše odgovara," rekao je Ostojić. A od prvog travnja jeftiniji je plin i to za 20 lipa što bi malo trebali rasteretiti budžete građana koji su se pred Uskrs ponovo ispraznili. U uskrsnom tjednu potrošaka košarica iznosila je između 600 i 1600 kuna, izračunali su sindikati. Krešimir Sever.

"Ako znamo da je velika brojka nezaposlenih, da imamo preko 300 tisuća blokiranih, preko 38 tisuća koji rade, a ne primaju plaću,onda je sasvim jasno da će većina građana imati problema kada je rijeć o pokrići u ove blagdanske košarice" rekao je Sever.

A i u ovom tjednu novi detalji oko stravične nesreće u francuskim Alpama. Podaci iz druge crne kutije nesretnog leta Germanwingsa pokzuju da je kopilot Andreas Lubitz podešavao autopilot te je zrakoplov namjerno zabio u planinu, a njemački tužitelji su izjavili kako su pronašli podatke da je istraživao samoubojstvo.

Stravična ubojstva u Keniji gdje su u terorističkom napadu na sveučilištni Kampus ubijeno 148 osoba. Uhićena su petorica muškaraca, a somalijski militanti najavili su još krvavih napada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.