Kultura

od danas do 25. svibnja

Stalna izložba crkvene umjetnosti organizira bogat program na Međunarodni dan muzeja

Stalna izložba crkvene umjetnosti organizira bogat program na Međunarodni dan muzeja

Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru organizira bogat program u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Međunarodni savjet muzeja (ICOM) ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja Muzeji za edukaciju i istraživanje želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Važan cilj ove kulturne manifestacije je i valorizacija baštinskih ustanova, kao vrijednih uporišta razmjene znanja i edukativnih iskustava.

Ovogodišnji program u SICU koncipiran je kao dinamična manifestacija koja uključuje i suradnju s drugim muzejima, ali i suradnju s više odgojno-obrazovnih ustanova u Zadru. Program nudi stručni, znanstveni, edukativni i zabavni sadržaj koji odgovara na sve zahtjevnije izazove novih generacija i nove muzejske publike.

U programu sudjeluju učenici osnovnoškolskog uzrasta koji će kroz edukativno-kreativnu radionicu “Škrinja sv. Šimuna” saznati sve važne informacije o toj vrijednoj umjetnini.

Kroz zanimljivu radionicu koja traje dva dana učenici će izraditi i oblikovati svoje suvenire s motivima koji se nalaze na škrinji.

U drugom dijelu programa sudjeluju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru koji će se javnosti predstaviti u petak, 17. svibnja u 18 sati sa izložbom “Kulturna baština kao inspiracija”. Istražujući vrijedne zlatarske predmete u SICU, učenici su praktičnom primjenom stečenih znanja i razvijanjem kreativnog mišljenja stvorili nove ideje koje su prezentirali kroz medij tekstila.

Program završava sudjelovanjem studenata Odjela za povijesti umjetnosti Sveučilišta u Zadru koji se ovaj put ne nalaze u ulozi slušatelja već predavača. Studenti će kroz svoja kratka predavanja približiti zainteresiranoj javnosti najvažnije srednjovjekovne umjetnine koje se čuvaju u SICU.

Autor programa: Ana Jordan Knežević (Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru)

U programu sudjeluju: Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru (četvri i peti razredi), Svetište sv. Šimuna u Zadru, Arheološki muzej Zadar (Frane Šunić, Marijana Šušak, Anđela Buljubašić), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar (učenici drugih, trećih i četvrtih razreda, mentorstvo: Sandra Bačić, Marina Pedisić, Marija Mikuličin, Ana-Marija Juričev Modrinić), Sveučilište u Zadru (studenti druge godine preddiplomskog studija povijesti umjetnosti, mentorstvo: dr. sc. Đurđina Lakošeljac), Samostan Sv. Marije u Zadru, Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru (Ana Jordan Knežević).


Reci što misliš!