Politika

Šešelj nastavlja s provokacijama

Hrvatska vraća veleposlanika u Srbiju; Picula Beogradu: Takvo ponašanje mora se sanirati

Hrvatska vraća veleposlanika u Srbiju; Picula Beogradu: Takvo ponašanje mora se sanirati

Hrvatski veleposlanik vratit će se idućeg tjedna u Beograd. No unatoč pokušaju smirivanja tenzija nakon Šešeljevog paljenja zastave, nastavlja se s provokacijama.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jučer je poručila kako će se pokušati stati na loptu. Danas je pak predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kritizirala Vladu zbog povlačenja veleposlanika na konzultacije, a Vojislav Šešelj je nastavio s provokacijama.

"Neki dan sam reagirao paljenjem hrvatske zastave, hoćete i danas da spalim jednu? Vidite koliko je policije došlo, moram bježati", rekao je Šešelj.

Od svojih izjava ne odustaje ni drugi akter incidenta, srbijanski ministar Aleksandar Vulin.

"Ako sam pogriješio time što sam rekao da je 250 tisuća Srba protjerano, da nisu došli ovdje iz ekonomskih razloga, da nisu došli ni na čiji poziv, da nisu došli zato što ih je pogodila elementarna nepogoda, već su došli bježeći pred ratom. Uostalom, Međunarodni sud pravde je čak donio odluku da su u Oluji počinjeni brojni ratni zločini nad civilnim stanovništvom", rekao je Vulin.

Europarlamentarac Andrej Plenković podsjeća na deklaraciju Europskog parlamenta kojom je osuđeno Šešeljevo ponašanje i kritizirana srbijanska Vlada zbog izostanka političke reakcije. To je, kaže Plenković, bio i test za srbijansku vlast da se vidi dijele li europske vrijednosti.

"Izjave svoga ministra Vulina, člana Vlade, bile su apsolutno neprihvatljive, bile su uvredljive za Hrvatsku, za geenrala Gotovinu. I to je ono što predstavlja jedan ozbiljan problem i daje jedan signal svojevrsnograzotkrivanja koje sigurno nije dobro niti pridonosi normalizaciji i unaprijeđenju odnosa između Hrvatske i Srbije", rekao je Plenković.

Podsjeća da je Srbija na pragu otvaranja pregovaračkih poglavlja s Europskom Unijom i da će se pratiti kako će se dalje ponašati u ovom slučaju.

"Naravno da treba smiriti tenzije, međutim, važno je po meni da su srpske vlasti reagirale onako kako smo mi njima poslali političku poruku odmah u studenome, do paljenja hrvatske zastave ne bi došlo", dodaje Plenković.

I Plenkovićev kolega Tonino Picula podsjeća na rezolucija Europskog parlamenta i osuđuje Šešeljevo ponašanje.

"U današnjoj Europi, odnosno situaciji u kojoj Republika Srbija ima želju da postane članica Europske unije, takva vrsta ponašanja je apsolutno neprihvatljiva. Da li će Europska unija nakon rezolucije Europskog parlamenta poduzeti, ovisi prije svega o ponašanju vlasti u Srbiji", rekao je Picula.

Smatra i da je naše inoministarstvo primjereno reagiralo.

"Dobra je informacija da se naš veleposlanik vrlo brzo vraća na posao u Beograd i taj je potez, ja bih rekao, ne samo poruka na događaje vezane za Šešelja, nego je prije svega pokušaj prevencije, odnosno upozorenje vlastima u Beogradu da moraju biti odlučnije u saniranju jednog takvog rekao bih neprihvatljivog ponašanja, ne samo Šešelja nego i ministara u Vladi", kaže Picula.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.