Politika

Banski dvori

Vladine škare zarezat će agencije

 Vladine škare zarezat će agencije

Štednja o kojoj Vlada govori danas bi na sjednici trebala zaživjeti u agencijama, zavodima, fondovima, centrima i drugim pravnim osobama s javnim ovlastima.

Banski dvori će, sukladno ranijim najavama, rezati troškove, uskladiti plaće i po potrebi spojiti pojedine agencije.

Kako bi došli do željenih ušteda u Vladi će zarezati škarama unutar agencija, zavoda te ostalih pravnih osoba s javnim ovlastima. U Banskim dvorima ističu kako je vidljivo da postoje brojne razlike koje se odnose na više različitih pitanja: od načina osnivanja, nadzora, upravljanja pa sve do financiranja. Sve te razlike opterećuju strukturu cjelokupne javne uprave, smatraju u Vladi, pa s ciljem jedinstvenog zakonskog uređenja sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima agencijskog tipa žele utvrditi smjernice.
 
Njima se želi osigurati da se na zaposlene u svim agencijama primjenjuju propisi o plaćama u javnim službama.
 
Razmotrit će se i da se agencije u cijelosti uklope u okvir propisa o državnoj službi, uključujući propise o plaćama. Za nadzor financija bilo bi zaduženo resorno Ministarstvo. Spajanje i racionalizacija troškova u agencijama dio je dodatnih mjera Vlade koje je zatražio Bruxelles. Podsjetimo, ministri Branko Grčić i Boris Lalovac u ponedjeljak su predstavili mjere koje bi trebale biti veće od traženih 0,4 posto BDP-a i iznosti 0,634 posto.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.