Događaji

Premijer još samo razmišlja o štednji

Lesar o smanjenju plaća dužnosnicima: Vlada ima problema s matematikom

Lesar o smanjenju plaća dužnosnicima: Vlada ima problema s matematikom

Smanjenje plaća državnim dužnosnicima komentirali su danas zastupnici u Saboru. Prvi među njima laburist Dragutin Lesar čiji su prijedlog da se dužnosnicima plaće smanje za 21 posto njegovi kolege u parlamentu prije dva tjedna odbili. Lesar se osvrnuo na izjavu premijera koji je rekao da o tome razmišlja.

"Tu su dvije novosti onda, a prva je da premijer razmišlja. A drugo: očito je da ako kalkuliraju sa smanjenjem plaća od 5 do 10%, a odbili su naš prijedlog od 21 posto, znači da ne znaju brojati do 21, nego da je 10 limit što pokazuje i računica o izračunu vrijednosti automobila koje su kupili jer su imali dosta velikih problema s matematikom u zadnja dva dana", rekao je Lesar.

HNS-ov Jozo Radoš kaže da Vladin prijedlog nema veze s prijedlogom opozicije jer "taj prijedlog nije bio ozbiljan".

"Ali Vlada se mora suočavati s krizom. Naravno da dužnosničke plaće imaju vrlo mali utjecaj u proračunu, ali je neka poruka prema javnosti, svakako u vrijeme krize i općih mjera štednje... To je dosta logična ideja... Makar je to, koje već... to bi bilo treće smanjenje ali ako je takva situacija, ako se želi ići s mjerama štednje, ta simbolika bi dobro došla", istaknuo je Radoš.

Iako se HDZ načelno slaže da je najmanji problem smanjiti plaće, Martina Dalić ističe da treba gledati širu sliku. Protiv smanjenja nema ništa protiv ako se takva mjera uklopi u sveobuhvatan plan oporavka razvoja hrvatskog gospodarstva.

"Ja mislim da pitanje plaća državnih dužnosnika uopće nije upitno. Međutim s ovakvom Vladom i s ovakvim njezinim upravljanjem tu ne pomaže niti deset niti 15 posto smanjivanja plaća jer mislim da Vlada zorno pokazuje da tako smanjene ili ne smanjene plaće nije u stanju zaraditi", rekla je Dalić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.