Lifestyle

#odgoj

Istraživanje pokazalo da su tete gotovo jednako važne u životu djece kao majke

Istraživanje pokazalo da su tete gotovo jednako važne u životu djece kao majke
Arthur Hidden

Nije iznenađenje da je za mlade djevojke izuzetno važno imati pozitivan ženski uzor. To je osobito istinito u današnjem svijetu društvenih medija, raznih izvora koji potiču razvoj nesigurnosti i puni su stalno promjenjivih "normi" za žene.

Utjecaj koji podrška razigrane i obzirne žene može imati na mladu djevojku je zapanjujući. Teta je savršen spoj majke i prijateljice, ona je dio porijekla djevojke i omogućuje joj da se osjeća ugodno, napredujući i otkrivajući nove stvari. Upravo zbog toga tete igraju značajnu ulogu u životima mladih djevojaka, čak i u njihovoj odrasloj dobi.

Prednosti teta: Što vezu tete i nećakinje čini tako posebnom?

Teta služi kao ženski mentor od povjerenja kojem se djevojka može obratiti kada su joj roditelji fizički ili emocionalno nedostupni. Melanie Notkin, osnivačica Savvy Auntie i autorica bestselera SAVVY AUNTIE: Ultimativni vodič za cool tete, pratete, kume i sve žene koje vole djecu, objašnjava da tete imaju neosuđujući pristup mladim djevojkama. To im pomaže u rješavanju izazova, znajući da nisu same. Veza tete i nećakinje je tako posebna jer, iako je teta starija, majčinska figura, ona nije majka. Odnos između tete i nećakinje je jedinstven i njega majka ne može nadoknaditi.

Tete na neki način dobivaju najbolje od oba svijeta

Pojave se zbog zabave, podrške, emocionalne potpore, a zatim se pozdrave do sljedećeg puta. One nisu odgovorne za svakodnevne zadatke, ali mogu imati ogroman utjecaj na dobrobit djevojke. Dok odnos majke i kćeri tijekom godina ima neke uspone i padove, odnos tete i nećakinje često je stabilan. Teta je dio obitelji, ali ipak jedan korak udaljena. Ne mora brinuti oko domaće zadaće, čišćenja spavaće sobe i uravnotežene prehrane, a pruža prijeko potrebnu stabilnost i bijeg od svakodnevice.

Zašto znanost kaže da su tete važne

Kada su istraživači ispitivali 30 žena bez djece starijih od 60 godina, otkrili su da su kao tete gajile nadu da su utjecale na živote svojih nećakinja na pozitivan i trajan način. Mnoge od njih su svoje odnose s nećakinjama usporedile s vezama roditelja i djece.

Zašto su tete tako važne nećakinjama i koje su njihove najdragocjenije uloge?

  • Uživanje u igri otvorenog tipa
  • Razvijanje boljeg shvaćanja sebe
  • Davanje savjeta o školi i odnosima s ljudima
  • Davanje savjeta bez opasnosti od osuđivanja
  • Slušanje o strahovima
  • Razgovaranje o ciljevima
  • Razgovor o problemima s roditeljima
​​​​​​​​​​​​​