Lifestyle

#majčinstvo

Istraživanje pokazalo da postoji pet tipova majki. U koji vi pripadate?

Istraživanje pokazalo da postoji pet tipova majki. U koji vi pripadate?

Sigurno ste barem jednom u svom majčinskom vijeku postavili sebi pitanje kakva ste mama. Pitanje formirano za vašu djecu, ali većina ih je premlada da bi na njih dala adekvatan odgovor. Neka djeca još nisu naučila govoriti pa nisu u stanju dati baš nikakav odgovor, a neke majke su još u početnim fazama i prerano je da bi same provele analizu.

Majka je prva osoba s kojom svi imaju kontakt, prvo u utrobi, a zatim u naručju. Ona je prva osoba koju volite pa je glavni agent vašeg emocionalnog razvoja. Sposobnost poistovjećivanja s određenom karakterističnom vrstom majke može vam pomoći da se povežete sa svojom djecom. Također, možete analizirati radi li se o tipu majke kakav ste doista željeli biti ili morate još raditi na sebi.

Kakva si ti mama?

Stephen Poulter, stručni psiholog za obiteljske odnose, u svojoj knjizi Nasljedstvo majki: Utjecaj njihovog emocionalnog nasljeđa na naše živote ističe pet kategorija koje, prema njegovim riječima, identificiraju većinu majki.

"Naše majke mogu biti naše prvo iskustvo ljubavi, ali ovisno o njihovom ponašanju, mogu nas učiniti ovisnima, tjeskobnima, ljutitima ili depresivnima. To su kvalitete koje utječu na naš uspjeh na poslu i u društvenim odnosima", rekao je Poulter.

Velika većina majki po karakteristikama utjelovljuje kombinaciju ovih pet kategorija, ali jedna od karakteristika trebala bi biti istaknutija. Mogućnost poistovjećivanja s bilo kojom od ovih može biti korisna za poboljšanje vašeg odnosa s djecom.

Mama perfekcionist

Ova vrsta mame je u stalnom stanju anksioznosti, nastojeći da joj djeca uspijevaju u svemu što rade. Ona želi u svakom trenutku imati savršenu obitelj. Osim toga, jako brine za dobar izgled. Kao posljedica toga, djeca mogu odrastati sa strahom od neuspjeha i imati slabu toleranciju na frustracije. Također, mogu se zaraziti majčinom opsesijom oko uspjeha. Također, s profesionalne strane, djeca koja odrastaju uz ovu vrstu majke imaju tendenciju biti vrlo produktivna na poslu.

Mama najbolji prijatelj - najčešći tip mame

Prema Poulteru, ovaj tip mama je najčešći. Za razliku od prethodnog tipa, ove majke ne pokušavaju sve kontrolirati niti postavljati granice. Zapravo, čak su sklone zabavljati se sa svojom djecom, gledati crtiće i veseliti se svemu što djecu veseli. Jedan od problema ove vrste majki je to što se dijete može osjećati usamljeno u kriznim trenucima, u nedostatku autoriteta i izgubljeno.

Nepredvidljiva mama

Obično su uplašene, zabrinute i kontroliraju sve. Imaju emocionalne uspone i padove koji mogu uzrokovati anksioznost ili depresiju kod njihove djece. Ponekad mogu biti vrlo zahtjevne i kritične prema svojoj djeci, što ih može dovesti do manjka samopoštovanja. Zbog toga djeca ove vrste majki mogu imati problema s povjerenjem u druge, boje se intimnosti u svojim odnosima i sklona su emocionalno pretjeranim reakcijama na jednostavne situacije.

Mama koja je sebi na prvom mjestu

Ova vrsta odnosi se na one koje smatraju da su im djeca na drugom ili trećem mjestu. Obično ne nude dovoljno emocionalne podrške svojoj djeci, stoga djeca ne razvijaju suosjećanje ili empatiju prema drugima. Također, djeca odrastaju osjećajući se superiornijima nad drugom djecom i nisu u stanju prihvatiti kritike, napraviti kompromise ili riješiti probleme. 

Uravnotežena mama

Ova vrsta majke je ta koja uspijeva postići ravnotežu između svih tipova, dakle, postoji ravnoteža između pažnje, prezaštite, kritike i emocionalne podrške – ukratko, mama koja ima sve, piše YouAreMom.