Lifestyle

#majčinstvo

Istraživanje pokazalo da male bebe već s devet mjeseci prepoznaju svoje ime

Istraživanje pokazalo da male bebe već s devet mjeseci prepoznaju svoje ime

Kad očekujete bebu, ulažete puno vremena i energije u odabir imena, stoga ne treba čuditi što su mnogi roditelji nestrpljivi da ga njihova beba prepozna. Ipak, kao što je i s mnogim drugim razvojnim prekretnicama, neće sve bebe prepoznati svoje ime u isto vrijeme.

Bebe imaju svoj tempo. Neke to mogu učiniti ranije, a druge kasnije. Ako vaše dijete kasnije progovori, možda ćete se početi brinuti da nešto nije u redu s njim i možda ćete posumnjati da je u pitanju problem s razvojem govora. No to samo po sebi nije razlog za paniku. Vašem je djetetu možda potrebno malo više vremena nego drugima. Prekretnice u razvoju su maraton, a ne sprint. Portal Family Education, uz savjete dr. Russella Hortona, govori detaljnije o nekim pravilima po pitanju dječjeg govora.

Kad se bebe odazivaju na svoje ime?

Dr. Russell Horton, certificirani pedijatar iz Banner Healtha u Arizoni, kaže da bebe obično prepoznaju zvuk svog imena kad su u dobi od devet do deset mjeseci.

"Neke bebe mogu se okrenuti na zvuk svog imena i prije toga", kaže Horton.

Dodaje i kako će s navršenih 15 mjeseci djeca već izravnije odgovarati na svoje ime.

Vrijeme kad bebe reagiraju na svoje ime općenito odgovara vremenu kada počnu gugutati i pokušavaju više komunicirati svojim glasom. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, mnoge bebe se najčešće odazivaju na svoje ime do prve godine, a također će početi brbljati i koristiti karakterističan dječji govor. 

Mnogi jednogodišnjaci mogu čak pokušati reći "ma-ma" i "ta-ta". Ako vaša beba još nije to uspjela, u redu je. Ovo su samo stvari na koje morate pripaziti dok raste.

Znakovi da je vaša beba u procesu učenja prepoznavanja svog imena

Sve se bebe razlikuju, ali postoje neke uobičajene stvari na koje kao roditelj možete obratiti pozornost dok promatrate svoju bebu i njene reakcije na ime. Ako počne raditi bilo koju od sljedećih stvari, možda je vrlo blizu:

  • vaša se beba okreće da pogleda odakle dolazi zvuk njihova imena
  • vaša beba prestaje s onim što radi i podiže pogled ili zastaje
  • vaša beba se može nasmiješiti ili brbljati kad čuje svoje ime.

Ako primijetite da vaša beba radi takve stvari, možda je na dobrom putu da prepozna svoje ime i dosegne druge važne razvojne prekretnice.

Kako pomoći svojoj bebi da prepozna svoje ime

Ako želite pomoći svojoj bebi da prepozna vlastito ime, Horton predlaže da ga što ranije počnete upotrebljavati u obraćanju djetetu i pokušate biti dosljedni.

"Ponavljanje je ključan faktor pomoću kojeg dojenčad i mala djeca uče", kaže Horton. Dok pomažete svojoj bebi da nauči prepoznati svoje ime, važno je koristiti i topao glas.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti