Lifestyle

#život

Istraživanje pokazalo da je svaka peta odrasla osoba otuđena od oca

Istraživanje pokazalo da je svaka peta odrasla osoba otuđena od oca

Mnogi ljudi otuđe se od svojih roditelja tijekom života, no uglavnom od očeva, pokazuje nedavno provedena sociološka studija u Njemačkoj.

Studija koju su provela dvojica sociologa s njemačkih sveučilišta obrađivala je podatke o njemačkim obiteljima od 2008. do 2018. godine i obuhvatila više od 10.000 ljudi. Oko 20 posto odrasle djece proživjelo je razdoblje otuđenja od oca, a to je više nego dvostruko u odnosu na majku, gdje otuđenje iznosi 9 posto.

"Kada dijete i roditelj imaju kontakte manje od jednom na mjesec i nisu emotivno bliski, tada govorimo o otuđenju", kaže jedan od autora studije Oliver Arranz Becker, profesor na Sveučilištu Halle-Wittenberg (MLU).

"Kontakt" uključuje posjete, pisma, telefonske pozive i drugo, objašnjava Arranz Becker.

Razlog zašto je dvostruko više odrasle djece otuđeno od oca nego od majke jest u tome "što su veze s majkom često jače nego s očevima", objašnjava prof. Karsten Hank sa Sveučilišta u Kolnu i dodaje da to jednako vrijedi za kćeri kao i za sinove. Rizik otuđenja raste u obiteljima u kojima jedan od roditelja umre.

"To je zbilja iznenađujuće", kaže Arranz Becker. "Čovjek bi pomislio da će veza s roditeljem koji je još živ ojačati nakon takva događaja, no u većini slučajeva veza slabi." 

Postotak otuđenja raste i u slučaju razvoda roditelja, osobito kada jedan od roditelja ima drugog partnera. Ako je odnos djeteta s novim partnerom roditelja loš, on ili ona često se otuđe i od biološkog roditelja, ustanovili su sociolozi u istraživanju. Studiju iz časopisa Journal of Marriage and Family (JMF, Časopis za brak i obitelj), objavio je National Council on Family Relations iz Minneapolisa (Sjedinjene Države).


Reci što misliš!