Lifestyle

#obitelj

Istraživanje pokazalo da bake i djedovi igraju nezamjenjivu ulogu u životima djece

Istraživanje pokazalo da bake i djedovi igraju nezamjenjivu ulogu u životima djece

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u iščekivanju prinove je onaj kad obznanite svojim roditeljima da će uskoro biti promaknuti u bake i djedove.

Dr. sc. Jenna Glover psihologinja je i direktorica psihološke obuke u Pedijatrijskom institutu za mentalno zdravlje u dječjoj bolnici Colorado. U intervjuu za Romper kaže da je sudjelovanje bake i djeda zbilja korisno djeci dok odrastaju.

"Postoje mnoge pozitivne prednosti uključivanja bake i djeda u živote njihove unučadi. Jedna je od važnih stvari, posebno za manju djecu, da dobiju priliku da vježbaju različite vrste odnosa i interakcija s odraslima. Vrlo je važno imati drugačiju perspektivu nekoga tko te voli i tko je usredotočen na tvoju dobrobit, ali nije tvoj roditelj", objašnjava Glover. 

"Kada su u pitanju tinejdžeri, bake i djedovi mogu se snaći sa stvarima s kojima roditelji ne mogu. Ponekad mogu dati savjet svom unuku koji bi bio drugačije prihvaćen nego kad bi roditelj dao taj isti savjet. Vrlo malo djece dobije potpunu pozornost odraslih, ali zbog svoje životne faze bake i djedovi često to mogu ponuditi, što ima pozitivne prednosti za djecu."

Također, ako vaše dijete ikada doživi neugodno iskustvo, kao npr. traumu zbog zlostavljanja ili zanemarivanja, odrasle osobe od povjerenja mogu mu pomoći da izbjegne neke od negativnih posljedica (poput povećanog rizika od kroničnih bolesti i stresa, prema CDC-u).

"Znamo da je jedna od najvažnijih lekcija za djecu da ih naučimo da budu otporna i tako nešto možemo postići razvijanjem bliskog odnosa djece s odraslim osobama od povjerenja, a bake i djedovi su odlična opcija za ispunjavanje te uloge. To je jedna od najvažnijih uloga koje mogu igrati", kaže Glover.

​​​

Reci što misliš!