Lifestyle

#zdravlje

Tri najčešća simptoma alergije na mliječne proizvode

Tri najčešća simptoma alergije na mliječne proizvode
Thinkstock

Nema ničeg zabavnog u otkrivanju osipa na vašoj koži ili u trčanju u kupaonicu nakon što smažete ukusno jelo sa sirom. Ali kako znati imate li posla sa simptomima alergije na mliječne proizvode, netolerancijom na laktozu ili nečim sasvim drugim?

Bez testiranja na alergije, može biti teško prepoznati razliku

"Reakcija našeg imunološkog sustava na alergene u hrani, a posebno na mliječne proizvode manifestira se u spektru, tako da ne postoji jednostavan način da se alergije na mliječne proizvode svrstaju u jednu kategoriju", kaže Tina Sindher, izvanredna profesorica pedijatrije, alergologije i kliničke imunologije na Sveučilištu Stanford.

Alergija na hranu se često miješa s netolerancijom na hranu. Pojednostavljeno rečeno, alergiju na hranu pokreće imunološki sustav, dok netoleranciju na hranu pokreće probavni sustav osobe, dok se oba stanja mogu nazvati osjetljivošću na hranu.

Alergija na mliječne proizvode (ili alergija na kravlje mlijeko) obično se prvi put javlja kod dojenčadi ili djece. Zapravo, to je najčešća alergija na hranu kod djece, ali moguće je razviti netoleranciju na mliječne proizvode u bilo kojoj dobi. Simptomi alergije na mliječne proizvode mogu varirati od blagih do životno opasnih, stoga je važno znati na što treba paziti i kada se obratiti svom liječniku za pomoć.

Koji su simptomi alergije na mliječne proizvode?

"Kad vaš imunološki sustav oslobodi histamin, on regrutira niz imunoloških stanica i zajedno pokreću ogromnu, brzu upalu i iritaciju u cijelom tijelu", kaže dr. Purvi Parikh, alergolog i imunolog s Allergy & Asthma Network, neprofitne organizacije i mreže za pacijente i pružatelje zdravstvenih usluga. Evo što bi moglo uslijediti i kako se nositi s tim:

Oticanje lica i grla ili problemi s disanjem

Anafilaksija je teška i potencijalno opasna po život alergijska reakcija koja se može dogoditi brzo nakon što progutate mliječne proizvode. 

"Natečeno lice, grlo i usta koji bi mogli uzrokovati osjećaj knedle u grlu ili otežano disanje neki su od znakova da trebate hitnu medicinsku pomoć", kaže dr. Sindher. 

Liječenje uključuje injekciju epinefrina, pregled na hitnoj pomoći i naknadni pregled kod stručnjaka kako biste bili sigurni da ste spremni spriječiti i upravljati potencijalnim reakcijama u budućnosti.

Ubrzani puls

Ako osjećate da vam srce lupa ili treperi u prsima nakon što ste unijeli mliječne proizvode, ovo je još jedan potencijalni znak anafilaksije. U ovom slučaju, bitno je odmah potražiti pomoć.

Vrtoglavica ili gubitak svijesti

Omamljenost ili čak nesvjestica također mogu ukazivati ​​na anafilaksiju, piše self.com.

​​​

Reci što misliš!