Lifestyle

#prehrana

Deset namirnica koje ne biste trebali jesti nakon što napunite 30

Deset namirnica koje ne biste trebali jesti nakon što napunite 30
Pixabay

Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.

Eat This, Not That kaže da bi svi stariji od 30 iz svoje smočnice trebali izbaciti određenu hranu. Evo koja je to.

Jogurti s okusom

Odlučili ste smanjiti unos slatkog? Mnogi izvori šećera skrivaju se u manje očitim namirnicama, poput kruha, kečapa i - jogurta s okusom. Da, jogurt s okusom može imati šećera koliko i zdjelica sladoleda.

Zagoreno meso

Mnogi vole da im je meso jače pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti heterociklične amine (HCA) i policiklične aromatske ugljikovodike (PAH). Utvrđeno je da ove štetne kemikalije mijenjaju DNA i povećavaju rizik od raka.

Gazirana pića

Ako razmišljate o osnivanju obitelji, na gazirane sokove trebate gledati kao na neprijatelja. Gazirani sokovi bogati su bojama koje su primarni izvor dodanog šećera. Šećer ne samo da negativno utječe na ovulaciju već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermija. Drugim riječima, pijuckanje gaziranog pića može otežati začeće.

Kokteli i pivo

Kako starimo, tijelo ne metabolizira alkohol toliko učinkovito. 

"Također je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom sustavu. Iako ste možda u 20-ima uspjeli obaviti posao s minimalno sna, to nije slučaj u 30-ima. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljikohidrata i šećera naredni dan, što može pridonijeti daljnjem povećanju tjelesne težine", rekla je dijetetičarka Martha McKittrick.

Osim toga, alkohol "isisava" vlagu iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

Peciva i bijeli kruh

Osim ako je pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Tijelo rafinirane ugljikohidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu, hranjivu tvar koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora. S druge strane, integralne žitarice pomažu održati razinu šećera u krvi stabilnom, što doprinosi očuvanju tjelesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera

Izbjegavanje toksina poput umjetnih zaslađivača pomoći će jetri da radi učinkovitije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži umjetne zaslađivače, kao što su žvakaće gume, bomboni i grickalice bez šećera.

Voće i povrće s puno pesticida

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, špinat, paprika, krastavci i cherry rajčice. Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju daleko manje pokretnih spermija od muškaraca koji ih jedu najmanje.

Margarin

Čest je sastojak kolača, a neki ga koriste kao namaz, ali margarin je pun trans-masti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja jer kožu čine osjetljivijom na ultraljubičasto zračenje. Studije su također otkrile da konzumacija margarina može uzrokovati kroničnu upalu, koja također može ubrzati stvaranje bora.

Umaci za čips

Ako nachose ne možete jesti bez umaka, imamo loše vijesti. Kupovni umaci koji se serviraju uz čips sadrže umjetne boje, arome i aditive. Uz to, oznaka "s okusom sira" znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami narežete sir pa ga otopite i poslužite.

Umak od soje

Umak od soje u samo jednoj žlici sadrži nevjerojatnih 879 miligrama natrija. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar odabir za kožu.


Reci što misliš!