#prehrana
Šest zlatnih pravila zdravog kuhanja
Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život!
Ovo je nekoliko važnih pravila pripremanja hrane, a vi ih zapamtite i koristite kada pripremate jelo za sebe i osobe koje volite.
1. Količina ulja
Koliko ulja koristite za pripremanje hrane utječe na vaše zdravlje više nego mislite. Smanjite li količinu ulja, automatski smanjujete unos kalorija u organizam te tako sprječavate nastanak određenih bolesti poput pretilosti koja u konačnici može uzrokovati hipertenziju ili srčani udar.
2. Svježe namirnice
Korištenje voća i povrća u pripremi jela bi trebalo biti osnovno pravilo prehrane. Svježe namirnice sadrže puno više vitamina i minerala od one koja dugo stoji u hladnjaku ili je već termički obrađena.
3. Tehnika kuhanja
Način na koji pripremate jela će odrediti koliko će hrana nutrijenata sadržavati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo kuhanje.
4. Žitarice i grahorice
Ako ostavite određene namirnice u vodi tijekom noći one će se brže skuhati, iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati svi potrebni nutrijenti. Također će biti lakše probavljive.
5. Kora
Tijekom pripremanja voća i povrća često se odlučujemo oguliti koru no ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i organizmu dali što mu treba.
6. Blanširanje
Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka kratkotrajnim držanje namirnica u vodi temperature od 98-100ºC (uglavnom špinat, blitva, kelj, mahune), njime možemo očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz njega iscuri sok te omogućiti lakše otklanjanje kožice s povrća i voća, piše Ordinacija.
Vezane vijesti
-
Trenutna je globalna preporuka za unos voća i povrća (koju je 2003. godine postavila Svjetska zdravstvena organizacija) minimalno 400 g dnevno. U međuvremenu, nacionalne smjernice predlažu da se nastoji konzumirati pet obroka povrća/mahunarki i dva obroka voća dnevno.
-
Diljem svijeta postoje milijuni ljudi koji se bore sa simptomom visokog krvnog tlaka, odnosno hipertenzije. Od 2008. godine prevalencija povišenog krvnog tlaka među odraslim osobama starijim od 25 godina bila je oko 40 posto diljem svijeta.
-
Neki ljudi imaju naviku poslije ručka ili slanog jela obavezno pojesti nešto slatko. Prevelika konzumacija šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca.
-
Bolesti srca su neki od vodećih uzroka preranog umiranja diljem svijeta. Postoje mnoge loše navike koje mogu oštetiti vaše srce, od pušenja do neaktivnog života, ali velik utjecaj imaju i vaše prehrambene navike.
Izdvojeno
-
U petak, 1. srpnja 2023. godine obilježit će se 10. godišnjica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Ususret obilježavanja tog dana Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar pokreću kampanju „Ujedinjeni u različitosti“.
-
Udruga mladih Ploče i Dračevca organizira Feštu na Ploči
-
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu u Madridu da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati postav svojih snaga u Europi u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije i istaknuo da je NATO potrebniji nego ikad.
-
Uskok je pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiče da su pogodovanjem i zlouporabama u prostornom planiranju, bespravnim gradnjama i legalizacijama na području južne Istre pribavili sebi materijalnu korist od najmanje 4,7 milijuna kuna.
Reci što misliš!