Lifestyle

#zdravlje

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći ubrzati metabolizam

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći ubrzati metabolizam
Pexels

Ako ste u srednjim godinama i debljate se postepeno, vjerojatno smatrate da je razlog usporenje metabolizma zbog godina. Je li to zbilja tako?

Vaš metabolizam je sustav u kojem vaše tijelo sagorijeva kalorije kako bi funkcioniralo i održavalo vas na životu. Taj sustav ima svoju brzinu. Opće prihvaćeno vjerovanje je da se metabolizam s vremenom usporava, posebno nakon četrdesete godine. Kod žena u menopauzi, smatra se da se usporava još i više.

Međutim, studija nedavno objavljena u časopisu Science tvrdi da zapravo ne možemo kriviti srednju dob kao primarni razlog gomilanja kilograma. Analizirajući podatke od gotovo 6500 ljudi od najranijih faza života do starosti, autori rada utvrdili su da je metabolizam stabilan u dobi od 20 do 60 godina, a tek onda brzina rada metabolizma počinje opadati za oko jedan posto godišnje.

Postavlja se pitanje zašto je opći stav o usporavanju metabolizma uopće nastao? Odgovor ne leži u godinama, nego u načinu života. Iako se brzina metabolizma možda ne mijenja do 60. godine, čimbenici koji utječu na metabolizam vjerojatno hoće, smanjujući sposobnost vašeg tijela da probavlja masti. 

Ipak, imate moć napraviti promjene koje će potaknuti vaš metabolizam bez obzira na vašu dob. Postoje četiri znanstveno potkrijepljena na načina za poticanje metabolizma:

Budite aktivni tijekom dana

Kad se zapitate zašto vam se čini da vam se metabolizam usporio s godinama, trebali biste se zapitati i je li vaša dnevna razina aktivnosti usporenija. Uz sve ostale zdravstvene rizike povezane s previše sjedenja, stručnjaci ističu nedostatak aktivnosti kao najveću štetu vašem metabolizmu.

"Sjedenje veći dio dana značajno smanjuje sposobnost tijela da probavlja masti", rekao je Edward Cole, profesor kineziologije i zdravstvenog odgoja na Sveučilištu Teksas u Austinu.

Profesor Cole tumači da je njegovo istraživanje pokazalo da je potrebno napraviti barem 8500 koraka dnevno kako bi se održala postojeća brzina metabolizma.

Odaberite prave vježbe

Pokazalo se da intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) i trening snage imaju statistički značajan utjecaj na vaš metabolizam. HIIT je stil vježbanja koji uključuje intervale intenzivnog vježbanja s povišenim otkucajima srca koji se izmjenjuju s razdobljima oporavka. Pokazalo se da ubrzava metabolizam, posebno sagorijeva masti još dugo nakon završetka treninga. Jedno je istraživanje pokazalo da su nakon 12 tjedana HIIT-a muškarci s prekomjernom težinom smanjili masnoću na trbuhu za 17 posto.

Opskrbite svoje tijelo proteinima i vodom

Probava hrane zapravo ubrzava vaš metabolizam za nekoliko sati jer je potrebna kalorijska energija za preradu hranjivih tvari koje jedete. To ne znači kako biste trebali pojesti više da biste ubrzali metabolizam, ali ako jedete više proteina nego ostalih namirnica, to može djelovati na ubrzanje metabolizma.

San je ključan za oporavak i obnovu svih procesa u vašem tijelu

Pravilo spavanja ispod sedam sati dnevno povezano je s brojnim negativnim posljedicama po zdravlje, poput povećanja tjelesne težine, dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca, moždanog udara, depresije, oslabljene imunološke funkcije, povećane boli, smanjenje izvedbe i većeg rizika od smrti, prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja i Društvu za istraživanje spavanja.

Da biste svome tijelu priuštili san koji vam je potreban za održavanje zdravog metabolizma i cjelokupnog zdravlja i dobrobiti, važno je stvoriti večernju rutinu koja uključuje strategije koje olakšavaju odmor, poput vježbi disanja za smirivanje živčanog sustava. Istraživanja ukazuju na to da je brzina metabolizma uglavnom u vašim rukama. Na vama je da primijenite način života koji će utjecati na procese vašeg tijela i konačno na vašu cjelokupnu dobrobit.