Lifestyle

#život

Četiri savjeta za mame koje su pod prevelikim stresom

Četiri savjeta za mame koje su pod prevelikim stresom
Freepik

Zanima vas zašto se majke često osjećaju preopterećeno? Niste jedini. Imati dijete ogroman je izazov, a kompleksan svijet roditeljstva se uči i otkriva u tijeku. Majčinstvo nije samo briga za nekoga već i nastojanje zadovoljavanja očekivanja okoline i društvene percepcije o tome što znači biti dobra majka.

To je možda jedna od najstresnijih zadaća. Uz sve obveze koje imate, morate se nositi i s komentarima drugih o tome kako biste nešto trebali raditi. Stoga je potrebno naći način da kontrolirate stres koji izaziva roditeljstvo da biste istinski uživali u njemu. 

Naučite potražiti pomoć

Dugo su majke imale apsolutnu dominaciju i kontrolu u odgajanju djece. Ovaj običaj se smanjivao iz generacije u generaciju. Majke danas nastoje graditi karijeru i privatni život i zbog toga im je potrebna pomoć. Ako ne naučite tražiti neke stvari od drugih, nećete imati vremena za sebe. Naravno, ovo znači da morate vjerovati drugima da će taj posao odraditi kako treba. Pokušajte se opustiti i ne kontrolirati sve što drugi rade jer vam samo pokušavaju pomoći.

Organizirajte se

Nedostatak vremena za izvršavanje svih obaveza ogroman je izvor stresa. Da biste to izbjegli, održavajte dobru organizaciju svih aktivnosti, rasporeda i dužnosti u danu. Ne pretjerujte s gomilanjem obaveza. Da biste postigli i odradili sve kako treba, budite realni i objektivni, krećite se postepeno. Tako ćete se osjećati bolje i izbjeći ćete frustracije.

Uzmite malo vremena za sebe

Da biste izbjegli stres, ključno je da nađete vrijeme za aktivnosti koje vam pružaju ugodu. Tako ćete očistiti svoje misli od pustih obaveza. Sjetite se da ste puno više od majke. Javite se prijateljima, prošećite, odite u kino.

Izrazite osjećaje i podijelite svoja iskustva

Prepoznajte svoje osjećaje i prihvatite uspone i padove majčinstva. Nije potrebno da održite sliku savršene majke niti morate konstantno uživati u majčinstvu. U redu je ponekad poželjeti se maknuti od svega. Nemojte se sramiti svojih osjećaja i imajte razumijevanja prema sebi. Imat ćete dobre i loše dane. Ne zadržavajte to za sebe i pokušajte podijeliti s partnerom, prijateljima, ljudima od povjerenja. Vašem djetetu je potrebna majka koja pokazuje svoju ljudsku stranu i koja je iskrena. Da biste brinuli za druge, morate brinuti za sebe. Ono s čim će se sve majke složiti je da je od svih osjećaja najzastupljeniji osjećaj krivnje. Brigom za svoje potrebe odmaknut ćete se od nastojanja da budete savršeni, a to će vas naposljetku učiniti još boljom majkom.

​​​​​​​

Reci što misliš!