Lifestyle

#zdravlje

Koje su najbolje alternative kremama za sunčanje?

Koje su najbolje alternative kremama za sunčanje?
Thinkstock

Bilo koje obalno područje, osobito ljeti kada su plaže prepune, ugroženo je, osobito u plitkim vodama gdje koncentracije krema za sunčanje mogu doseći relativno visoke razine.

Iako možemo misliti da malo kreme za sunčanje koje koristimo na plaži (a dermatolozi kažu da rutinski nedovoljno koristimo kreme za sunčanje) ne može imati veliki utjecaj u usporedbi s prostranstvom oceana, Downsova studija pokazala je da je oksibenzon imao štetan utjecaj koji se može prikazati u omjeru kapljice koja utječe na prostor koji je velik kao šest i pol olimpijskih bazena.

"Bilo koje obalno područje, osobito ljeti kada su plaže prepune, ugroženo je, osobito u plitkim vodama gdje koncentracije krema za sunčanje mogu doseći relativno visoke razine", kaže Corinaldesi.

Umjesto da se namažete od glave do pete, stručnjaci predlažu traženje sjene i prekrivanje odjećom, a kremu koristite samo na manjim izloženim područjima kože. Corinaldesi savjetuje ljudima da izbjegavaju proizvode koji sadrže oksibenzon, oktinoksat i oktokrilen. Također kaže da treba izbjegavati cinkov oksid nano veličine u mineralnim kremama za sunčanje, te preporučuje da potrošači kupuju kreme od neovisno testiranih marki.

​​