Lifestyle

#žene

Osam ranih znakova koji govore da ste možda trudni

Osam ranih znakova koji govore da ste možda trudni

Mnogi se simptomi trudnoće mogu pojaviti već u drugom ili trećem tjednu trudnoće. Najočitiji znak da je beba možda na putu je izostanak menstruacije.

No postoje još neki signali koji ukazuju na to da ste možda u drugom stanju. 

1. Tvrđe grudi

Ovo je jedan od prvih znakova trudnoće. Može biti posljedica povećanog protoka krvi u grudima.

2. Tamnije, istaknutije bradavice

Nadražene, tamnije bradavice koje trnu ili su izbočene više nego inače mogući su znak trudnoće.

3. Lagano krvarenje

Uopće nije neobično imati mrlje ili krvarenje u ranoj trudnoći. Zapravo, to se događa u oko 20 posto slučajeva. Stručnjaci objašnjavaju da je to jedan od najranijih znakova trudnoće i obično je povezan s implantacijskim krvarenjem, stanjem koje se događa kada se oplođena jajna stanica ili embrij pričvršćuju na stijenku maternice.

4. Grčenje trbuha

Ako vam se čini da su vam mišići u trbuhu stegnuti, možda ste trudni. Taj osjećaj u ranoj fazi trudnoće na forumima spominju mnoge žene.

5. Infekcija urinarnog trakta

Česti odlasci u toalet mogu biti i znak urinarne infekcije ili infekcije mjehura, no ponekad su uzrokovani promjenama hormona u trudnoći. Smanjeni imunitet tijekom trudnoće, čak i u ranim fazama, može biti odgovoran za povećanu osjetljivost na infekcije mokraćnog sustava.

6. Zarobljeni vjetar

Nije smiješno koliko zvuči. Zarobljeni vjetar može izazvati bolan osjećaj nadutosti u trbuhu ili ispod rebara, čak i u vrlo ranoj trudnoći. Promjena hormona tijekom prvog tromjesečja može ometati normalnu probavu, uzrokujući takozvane zarobljene vjetrove.

7. Bolni bokovi, ruke i noge

Bokovi, noge, pa čak i ruke, mogu vas boljeti u različito vrijeme tijekom rane trudnoće zbog hormonalnih promjena. Hormoni trudnoće opuštaju ligamente i zglobove kako bi se pripremili za smještaj rastuće bebe.

8. Kiseo ili metalni okus u ustima

Doživljavanje čudnih okusa, poznatije kao disgeuzija, jedan je od manje poznatih, ali zapravo prilično uobičajenih znakova rane trudnoće. Okusi variraju po intenzitetu.

Još neki od ranih znakova mogu biti višak sline, osjetljivost na mirise, žgaravica i napuhanost.

​​​​

Reci što misliš!