Lifestyle

#fitness

Savjeti za povratak vježbanju nakon porođaja

Savjeti za povratak vježbanju nakon porođaja
Shutterstock

Novoopečenim majkama povratak vježbanju može biti popriličan izazov. Naime, radi se o zanimljivoj temi i svakoj majci koja se želi upustiti u to potrebna je podrška. Prave informacije i smjernice ključ su uspjeha.

Najvažnija stvar kod vježbanja nakon porođaja nisu čučnjevi, iskoraci ni rezultati vidljivi na tijelu, nego fokus i briga za vlastitu dobrobit. Beba je centar svijeta, ali zdravlje i raspoloženje majke od izuzetne je važnosti i nešto što je potrebno štititi i njegovati. Jen Dugard je osnivačica internetske stranice za mame za povezivanje s certificiranim i iskusnim osobnim trenerima, u suradnji s fizioterapeutima, koji zajedno pomažu ženama i brinu se da su u sigurnim rukama u fizičkim aktivnostima poslije porođaja. Jen je ponudila savjete za početak:

Povratak vježbanju

"Krenite i ne uspoređujte se ni s kim. Zapamtite, svako začeće, trudnoća i iskustvo porođaja su različiti. Usporedbe s drugima vam neće pomoći. Uključite se u svoje iskustvo i na svakom koraku stanite i upitajte se osjećate li se ugodno. Također se možete podsjetiti da je vaša vrijednost mnogo veća od veličine vašeg tijela. 

Niste ništa bolji ako brže izgubite višak kilograma. Nećete se voljeti više samo zato što ste manji. Ne zaboravite pratiti razinu svoje energije i sukladno tome prilagoditi svoj trening. Pretjerivanje s prenapornim treninzima visokog intenziteta kad ste neispavani i osjetljivi nikome ne pomaže."

Na što pripaziti

Educirajte se o pravilnom korištenju mišića zdjelice. Ta skupina mišića u principu drži sve vaše unutarnje organe na mjestu. Posavjetujte se sa stručnjacima i ne žurite.