Lifestyle

#zanimljvosti

Istraživanje pokazalo da su žene kreativnije u plodnim danima

Istraživanje pokazalo da su žene kreativnije u plodnim danima
Thinkstock

Studiju objavljenu u International Journal of Environmental Research and Public Health, u kojoj je sudjelovala 751 žena proveli su u Poljskoj stručnjaci s varšavskog Sveučilišta društvenih i humanističkih znanosti SWPS.

Tim je proučavao žene s redovitim menstrualnim ciklusima koje nisu koristile hormonske kontraceptive.

Tijek istraživanja

Ženama je u toku studije prikazana slika dvosmislene scene s puno različitih ljudi. Zatim su zamoljene da generiraju što je moguće više pitanja na temelju te scene, pokušavajući biti što kreativnije, u roku od pet minuta. Njihove su ideje ocijenili nezavisni ocjenjivači kako bi utvrdili njihovu kreativnost i originalnost. Rezultati su otkrili da što je veća vjerojatnost začeća žena, generirane su kvalitetnije ideje i ocjene su bile više.

"Smatra se da su žene evoluirale tako kako bi pokazale više kreativnosti, jer im je to pomoglo da privuku partnera", kaže dr. Katarzyna Galasinska, koautorica studije.

Ideje nastale blizu ovulacije također su bile raznovrsnije i uključivale su češće promjene perspektive od onih koje nisu blizu ovulacije.

"To znači da vrhunac plodnosti usred ciklusa uključuje promjene vidljive ne samo na fiziološkoj nego i na emocionalnoj, kognitivnoj i bihevioralnoj razini", rekla je dr. Galasinska.

"Žene su se razvijale tako da se, kad dođe vrijeme za začeće, nesvjesno počnu ponašati drugačije; u njima se aktivira cilj reprodukcije - naime, pronaći najboljeg kandidata i posjedovati njegove gene za potomstvo."

Rekla je da je do otkrića moglo doći zbog povećane motivacije žena u to vrijeme, kako su pokazale prethodne studije, ili zbog toga što preuzimaju veći rizik. Povećana razina estradiola - dominantnog oblika estrogena tijekom reproduktivnih godina - povezana je s povišenim oslobađanjem dopamina u mozgu.

"Spolni hormoni tada su svojevrsni pojačivači raspoloženja, a pozitivno raspoloženje utječe na fleksibilnost razmišljanja", rekla je dr. Galasinska. "Također, žene se osjećaju hrabrije i moćnije, pa se ponekad upuštaju u rizične situacije tijekom faze blizu ovulacije. Da bismo bili kreativni, moramo malo riskirati jer kreativnost zahtijeva probijanje obrazaca i mentalnih blokova."

Dr. Galasinska je rekla da su rezultati pozitivni za žene koje bi mogle naučiti koristiti svoje cikluse u svoju korist. "Kad se estrogen poveća (i prije nego što padne), naši fiziološki procesi su nam saveznici i drže nas na visini", rekla je.


Reci što misliš!