Lifestyle

#trudnoća

Nekoliko razloga zbog kojih bi trudnice svakodnevno trebale popiti barem čašu mlijeka

Nekoliko razloga zbog kojih bi trudnice svakodnevno trebale popiti barem čašu mlijeka
@freepic.diller / Freepik

Održavanje odgovarajuće prehrane tijekom trudnoće vrlo je važno za razvoj djeteta. Buduće majke trebale bi osigurati dovoljno hranjivih tvari za sebe i svoju bebu. Jedna od namirnica koja je važna za trudnice je mlijeko.

Mlijeko - potpuna hrana

Mlijeko se smatra jednim od najvećih izvora kalcija. Međutim, sadrži i životinjske proteine, masti, vitamin D, kalij i magnezij. U posljednje vrijeme ljudi piju manje mlijeka, iz različitih razloga. Zapravo, preporučeni unos mliječnih proizvoda, koji se sastoji od tri ili četiri obroka dnevno, teško biva ispunjen.

Jedan od razloga za njegovo isključenje iz smjernica o prehrani jest to što sadrži šećer koji se naziva laktoza, a na koji 30% stanovništva razvija neki oblik intolerancije. Međutim, postoje opcije bez laktoze ili s niskim postotkom ovog ugljikohidrata. Mlijeko je jedan od najpopularnijih mliječnih proizvoda i pridonosi stvaranju, rastu i pravilnom razvoju kostiju. Međutim, ovo nije jedina korist koju imate kada pijete mlijeko. 

Rast beba povećava potrebu trudnice da pije mlijeko

Većina studija koje analiziraju dobrobiti mlijeka za zdravlje trudnica usmjerena je na rast fetusa. Zapravo, nekoliko je istraživanja istaknulo pozitivne učinke konzumacije mlijeka na antropometriju nerođene bebe.

Težina pri rođenju

Prema sustavnom pregledu provedenog istraživanja, odnos između dnevne potrošnje mlijeka i rasta bebe nije bio potpuno jasan, zbog razlika između varijabli uzetih u obzir u različitim studijama. Međutim, nekoliko studija pronašlo je pozitivne povezanosti.

2017. provedena je studija u kojoj su sudjelovale Portugalke, a objavljena je u časopisu Obesity Research and Clinical Practice. Ovo je ispitivanje pokazalo povezanost između razine konzumiranja mlijeka u prvom tromjesečju i povećanja težine i opsega glave djeteta pri rođenju. Isto tako, utvrđeno je da pijenje više od tri šalice mlijeka dnevno dovodi do većeg povećanja tjelesne težine djeteta, što je povezano s unosom proteina.

Odgovarajuća težina za gestacijsku dob pri rođenju

Istraživači također razmatraju odnos djetetove težine i unosa majčinog mlijeka. S jedne strane, španjolska studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition 2019. nije pronašla značajnu povezanost potrošnje majčinog mlijeka i odgovarajuće težine za gestacijsku dob. S druge strane, studija u Kini te iste godine pokazala je značajnu povezanost konzumacije mlijeka tijekom drugog tromjesečja i smanjenja rizika velike ili niske težine za gestacijsku dob.

Težina i dužina bebe

Konačno, druge su studije procjenjivale težinu u odnosu na femoralnu dužinu fetusa, što je parametar koji liječnici koriste za procjenu djetetove dužine. Rezultati su pokazali izravnu vezu konzumiranja mlijeka majki i dužine njihove bebe. Stoga stručnjaci trudnicama preporučuju unos dvije do tri porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Kako konzumacija mlijeka utječe na rizik od pobačaja i prijevremenog porođaja?

2019. godine je na Sveučilištu CEU San Pablo u Madridu provedeno istraživanje o utjecaju konzumacije mliječnih proizvoda na trudnoću i riziku od spontanog pobačaja. Ovaj sustavni pregled pronašao je dvije studije koje su se bavile rizikom od pobačaja. Obje su pokazale zaštitni učinak kada se mlijeko konzumiralo prije 14. tjedna trudnoće. S druge strane, nema dokaza koji ukazuju na to da unos mliječnih proizvoda povećava rizik od preranog rođenja ili urođenih mana.

Trudnice moraju piti mlijeko

Zbog svih gore navedenih razloga, važno je da trudnice piju mlijeko i konzumiraju njegove prerađevine u dovoljnim količinama. Postizanje preporučene dnevne doze sprječava nisku tjelesnu težinu djeteta, a također doprinosi smanjenju rizika od pobačaja. Važno je imati na umu da trudnice trebaju piti samo pasterizirano mlijeko - bilo punomasno ili polumasno. Time se smanjuje rizik od trovanja hranom. Drugi važan aspekt je izbjegavanje konzumacije obogaćenog ili aromatiziranog mlijeka jer je drugačija koncentracija hranjivih tvari i smanjena je kvaliteta mlijeka.

​​​

Reci što misliš!