Lifestyle

#majčinstvo

Je li sigurno u trudnoći spavati na trbuhu?

Je li sigurno u trudnoći spavati na trbuhu?

U redu je spavati na trbuhu u trudnoći, ali malo je vjerojatno da će ženama u drugom stanju to biti udobno. Naime, kako ženi rastu trbuh i grudi, u ovom položaju može biti prilično teško utonuti u san.

Jedini položaj na koji stručnjaci trudnice na sredini trudnoće upozoravaju je ležanje na leđima. Naime, to dopušta rastućoj maternici da stisne velike vene koje se protežu uz kralježnicu i vraćaju krv iz nogu u srce. Spavanje u tom položaju može rezultirati smanjenim protokom krvi i uzrokovati vrtoglavicu, otežano disanje ili ubrzan rad srca.

Na polovici trudnoće liječnik bi trudnici mogao savjetovati da počnete spavati na boku. Taj položaj radi najmanji pritisak na vene i unutarnje organe te se njime osigurava najbolji dotok krvi u maternicu, što znači da će beba dobiti maksimalno hranjivih tvari i kisika. Valja napomenuti i da spavanje na boku potiče cirkulaciju što smanjuje pojavu oticanja, proširenih vena na nogama i hemoroida.

Ako se borite sa spavanjem u trudnoći, možete potražiti posebne jastuke u obliku banane. Takav jastuk može se staviti ispod trbuha, iza leđa i između savijenih nogu, dok ležite na boku. To će vam omogućiti da se namjestite u ugodniji položaj i lakše zaspite.

​​

Reci što misliš!