Lifestyle

#prehrana

Osam začina koje biste trebali izbjegavati u trudnoći

Osam začina koje biste trebali izbjegavati u trudnoći

Općenito je pravilo da je redovita konzumacija kulinarskih začina vrlo zdrava navika. To je zato što se sastoje od velikog broja fitonutrijenata koji djeluju kao prirodni antioksidansi i pomažu u sprječavanju određenih složenih patoloških stanja.

Međutim, postoji skupina kulinarskih začina koji nisu poželjni za konzumaciju tijekom trudnoće, jer mogu uzrokovati komplikacije za zdravlje majke i djeteta. Neki od njih ometaju pravilan razvoj fetusa, dok drugi mogu uzrokovati pobačaj. Iz tog razloga, važno ih je identificirati i ukloniti iz prehrane što je prije moguće.

Začini koje potrebno izbjegavati tijekom trudnoće navodimo u nastavku.

Muškatni oraščić

Ovaj sastojak sadrži tvar koja se zove miristicin, a može uzrokovati zdravstvene probleme ako se konzumira u prekomjernoj količini. Među njima su neurološki i psihijatrijski simptomi, kako je opisano u studiji objavljenoj u časopisu Complementary Therapies in Medicine. U bilo kojoj životnoj fazi važno je ne prekoračiti njegovu upotrebu. Međutim, tijekom trudnoće, najbolje je potpuno ga izbjegavati. Tako izbjegavate moguća oštećenja fetusa.

Kajenski papar

Kajenski papar ne uzrokuje štetne učinke na zdravlje ako ga konzumirate umjereno. Međutim, moguće je da se žgaravica i refluks koji su tipični tijekom trudnoće pogoršaju, zbog čega ga je najbolje izbjegavati.

Cimet

Ovaj se začin obično preporučuje osobama s metaboličkim bolestima, zbog svojih hipoglikemijskih svojstava. Međutim, tijekom trudnoće, dobro je smanjiti njegov unos jer ima opuštajući učinak na glatke mišiće maternice (miometrij), a to kod trudnica može izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj.

Kumin

Kumin je još jedan od začina s abortivnim sposobnostima ako ga trudnice jedu u visokim dozama. Najbolje je izbjegavati njegovu prisutnost u prehrani, osobito u koncentriranom obliku ili u uljima. Mnogo je sigurnije koristiti ga u obliku praha ako ga želite dodati u pripremi određenih jela.

Sladić

Još jedan od začina koji su zabranjeni tijekom trudnoće je sladić. On može u budućnosti uzrokovati određene promjene u zdravlju djeteta, navodi se u istraživanju objavljenom u American Journal of Epidemiology.

Komorač

Komorač može uzrokovati pobačaj u visokim dozama, kao i dovesti do srčanih aritmija i nesanice. Iako za to nema čvrstih dokaza, najbolje je ovaj začin ukloniti iz prehrane tijekom trudnoće.

Majčina dušica

Tijekom prva 3 mjeseca trudnoće žene bi trebale kontrolirati konzumaciju majčine dušice zato što se mogu pojaviti promjene u razvoju fetalnih organa, što je proces koji se događa uglavnom tijekom prvog tromjesečja.

Kadulja

Kadulja je sposobna izazvati arterijsku hipertenziju jer među svojim sastojcima sadrži tujon. Osim što pogoduje ovoj bolesti, ova tvar može uzrokovati pobačaje tijekom trudnoće pa ju je najbolje potpuno izbjeći.

​​​​​

Reci što misliš!