Lifestyle

#žene

Šest najčešćih uzroka boli u trbuhu tijekom trudnoće

Šest najčešćih uzroka boli u trbuhu tijekom trudnoće

Bol u trbuhu u trudnoći je normalna, no postoje iznimke kada biste trebali posjetiti liječnika. Saznajte sve o najčešćim trudničkim bolovima i što možete od njih očekivati.

Bol u 7. mjesecu trudnoće

U ovo vrijeme bol se obično javlja kao znak istezanja mišića, zajedno s ligamentima u zdjelici. Uz to, vaši se organi stišću i vrše pritisak na rebra, želudac i dijafragmu. To može uzrokovati nelagodu.

Kontrakcije/trudovi

Nekad mogu početi u 7. mjesecu trudnoće, ali to su takozvani lažni trudovi ili Braxton Hicks kontrakcije. Prepoznat ćete ih po tome što biste mogli osjetiti kako vam se maternica stvrdnjava. Pred kraj trudnoće vjerojatno ćete ove kontrakcije biti češće i jače. Mogu trajati nekoliko minuta ili sati, a možda ih niti ne primijetite.

Bol u mjehuru ili u bubrezima

Neke vrste trudničke boli može uzrokovati infekcija mjehura. Ako se ne liječi, može se pretvoriti u infekciju bubrega pa je dobro porazgovarati s liječnikom o pretragama urina.

Bol okruglih ligamenata

Okrugli ligamenti se nalaze na vrhu maternice i pričvršćeni su za prepone. Ti se ligamenti moraju produljiti kako vam raste maternica, a ovo istezanje može prouzročiti oštru bol u trbuhu. Ova bol je normalna i bezopasna.

Miomi/fibroidi

Miomi su benigne izrasline i javljaju se tamo gdje se dio zida maternice zadebljao. Može ih se dijagnosticirati ultrazvukom, a jedini simptom može biti bol u maternici.

Probavne smetnje

Proljev, probavne smetnje i zatvor su česti uzroci boli u želucu tijekom trudnoće. Ako ste zabrinuti zbog crijevnih tegoba ili se one događaju češće nego inače, obratite se svom liječniku.


Reci što misliš!