Lifestyle

Djeca i obitelj

Kako odabrati ime za dijete?

Kako odabrati ime za dijete?

Imena prema bakama i djedovima mogu puno značiti široj obitelji

Odabir pravog imena za malu princezu ili malenog princa područje je oko kojeg se među roditeljima najčešće lome koplja. Odabrati neko od imena koja su trenutno u trendu ili odabrati nešto tradicionalnije? Odabrati originalno ime? Ili nazvati dijete po bakama i dedama? Odluka je samo vaša, a evo nekoliko ideja koje mogu pomoći, donosi Roditelj.hr .

"Silno sam htjela da se naš prvi sin zove Grozdan, ali suprug nije htio ni čuti. Dugo smo se raspravljali oko imena, on je zagovarao neko tradicionalno hrvatsko ime, a ja sam naginjala nečem neobičnijem. Na kraju smo sklopili kompromis - sina smo nazvali Bruno i moram priznati da nismo pogriješili. To ime mu sjajno odgovara!", priča mama Lana iz Zagreba.

Većina roditelja ima sličnu priču: mnogi kažu da su se za ime odlučili tek nakon rođenja djeteta, kad su nekako shvatili odgovara li željeno ime djetetovoj osobnosti ili ne.
Kako odabrati ime

1. Živimo u svijetu bez granica i vjerojatno je da će se vaše dijete školovati ili raditi u stranoj zemlji. Nije nužno da to bude jedini i glavni kriterij odabira imena, ali nije loše razmisliti kako bi ime o kojem razmišljate zvučalo na stranom jeziku.

2. Imena prema bakama i djedovima mogu puno značiti široj obitelji, a u nekim dijelovima naše zemlje i danas je običaj da se ime daje prema starijim članovima obitelji. No želite li sedmog Ivana ili Stjepana u obitelji? I što ako je ime zastarjelo?

3. Odlučili ste se za originalno ime, prema nekom junaku iz filma, knjige, stripa... Sjajno. No, pazite da ne pretjerate u originalnosti! Na poslijetku, dijete mora nositi to ime ostatak života.

4. U različita vremena različita imena dolaze u modu. Želite li uistinu da vaše dijete bude osma Ana u razredu?

5. Jedna je mama dala najbolji kriterij odabira imena: samo zamislite kako to ime vičete s balkona ili preko čitavog parka.

Popularna imena

Prema Državnom zavodu za statistiku, evo najčešćih imena u Hrvatskoj za muškarce i žene:

Žene

   1. Marija
   2. Ana
   3. Ivana
   4. Katarina
   5. Dragica
   6. Kata
   7. Mirjana
   8. Ljubica
   9. Nada
  10. Marica

Muškarci

   1. Ivan
   2. Josip
   3. Stjepan
   4. Marko
   5. Tomislav
   6. Željko
   7. Ante
   8. Ivica
   9. Nikola
  10. Mario

Prema podacima Grada Zagreba, ovo su najpopularnija imena za djevojčice i dječake:

Djevojčice

   1. Lana
   2. Lucija
   3. Petra
   4. Ana
   5. Ema
   6. Nika
   7. Dora
   8. Sara
   9. Lara
  10. Laura

Dječaci

   1. Luka
   2. Ivan
   3. Marko
   4. Filip
   5. Karlo
   6. Petar
   7. Leon
   8. Antonio
   9. Fran
  10. David


Reci što misliš!