Događaji

Sustavne preventivne mjere

I babice digle glas protiv nehumanih incidenata pri porodu

I babice digle glas protiv nehumanih incidenata pri porodu

Hrvatska komora primalja u utorak je pozvala zdravstvene institucije na snažnije umrežavanje kako bi zajednički iskorijenili nehumane incidente pri porodu, uz zadržavanje integriteta i dostojanstva velike većine zdravstvenih djelatnika.

 

Nadovezujući se na recentnu akciju Udruge Roda 'Prekinimo šutnju', Komora primalja ističe da je nužno sankcionirati bilo kakav čin koji dehumanizira porod i majčinstvo, ali i provoditi sustavne preventivne mjere koje će iskorijeniti takve incidente, potaknuti uspješniji doživljaj poroda i osnažiti spone između majki i zdravstvenih djelatnika.

Udruga Roda je početkom prosinca pokrenula akciju 'Prekinimo šutnju' u kojoj je veliki broj žena opisao negativna iskustva prilikom poroda u hrvatskim rodilištima. Rode su nakon toga pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje prema ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem njihovih ljudskih prava.

Na akciju Roda reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika istaknuvši da sve pojedinačne slučajeve nasilja nad ženama tijekom poroda treba što prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj se incident dogodio, a počinitelje sankcionirati. Ipak, smatraju da je način na koji Rode provode akciju pogrešan i potencijalno kontraproduktivan.

Iz Hrvatske komore primalja ističu da su kao institucija koja predstavlja 2.400 primalja jednoglasni u borbi protiv svakog nehumanog čina koji umanjuje vrijednost majčinstva, te obećaju da će i dalje promicati dostojanstvenu skrb tijekom trudnoće i poroda, jer time promiču i dostojanstvo njihove struke - primaljstva.

'Stoga, pozivamo i ostale zdravstvene institucije na snažnije umrežavanje kako bi zajednički iskorijenili nehumane incidente, a predstavnicima struke osigurali bolje uvjete za rad, od osnovnih procesnih do onih duboko emotivnih, koji se dotiču svakog pojedinačnog zdravstvenog djelatnika'.
Komora aktivno promovira i organizira sustavne tematske edukacije koje osnažuju komunikaciju, razvijaju stručne vještine primalja, te unapređuju odnos između majki i primalja. Zalaže se za pružanje majkama mogućnosti odabira primaljske skrbi tijekom trudnoće, poroda i razadoblja nakon poroda.

Vjeruju da će mogućnost kontinuirane primaljske skrbi, zahvaljujući kojoj se roditelji mogu kvalitetnije i sveobuhvatnije informirati, uskoro zaživjeti i u Hrvatskoj.

U Komori se također nadaju da će inicijativa 'Rodilište - prijatelj majke', koja je trenutno u idejnoj fazi, uskoro pospješiti skrb za majke i novorođenčad.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.