Lifestyle

Njega kose

Greške koje činimo kad je u pitanju kosa

Greške koje činimo kad je u pitanju kosa

Sigurno se brineš za svoju kosu najbolje što možeš, ali postoji nekoliko stvari koje ju oštećuju i smanjuju njezinu kvalitetu, a čine se sasvim bezazlenima. Ako radiš neke od ovih grešaka, nije kasno da ih ukloniš i daš kosi priliku da zasja koliko bi stvarno mogla.

Visoki rep na istom mjestu

Kosa se vrlo lako može zapetljati u gumicu za kosu, a nosiš li rep uvijek na istom mjestu, svakim danom sve više oslabljuješ korijen vlasi koja će na kraju ispasti. Promijeni točku vezanja kose, nekoliko milimetara iznad ili ispod uobičajene pozicije spasit će tvoju kosu od pretjeranog pucanja.

Češljanje mokre kose odozgo prema dolje

Kosu je puno lakše oštetiti kada je mokra, a ako krećeš od korijena prema vrhovima, četka ju može dodatno uništiti. Kreni od vrhova i raspetljaj sve čvorove, pa postepeno napreduj prema gore. Postupak će trajati koju minutu dulje, ali kosa će ti biti zahvalna.

Pretjerano češljanje

Naše su bake govorile da je kosu potrebno proći četkom tisuću puta da bi bila sjajna. Bake govore svašta, a kosi je dovoljno samo nekoliko dodira četkom da bi se ulje s korijena ravnomjerno rasporedilo po cijeloj duljini i dalo joj sjaj. Sve ostalo je pretjerivanje, a pretjeranim četkanjem kosa se lomi i oslabljuje.

Sušenje kose dok je potpuno mokra

Osim što će znatno otežati postizanje željene forme, sušenje sasvim mokre kose uzrokovati će oštećenja od prekomjernog izlaganja toplini, te će kosa biti isušena. Kosu je potrebno prosušiti ručnikom, a nakon toga ju pustiti da se malo posuši na zraku. Završni tretman fenom ne bi trebao trajati dulje od 20 minuta.

Ignoriranje tjemena

Tjeme je vrlo lako zaboraviti, iako je najbitnije kad je rast kose u pitanju. Masaža vlasišta potaknuti će cirkulaciju i ubrzati rast kose. Optimalna njega tjemena postiže se nanošenjem tretmana za tjeme.

Kriva četka

Korištenjem krive četke i najbolja frizura može izgledati grozno. Pravilo je : što je kosa dulja, veći je promjer četke. Za postizanje volumena dobre su okrugle četke, a za zaglađivanje one plosnate. Preporučaju se četke od prirodnih vlakana koje će "maziti" kosu.

Maskiranje peruti

Razni losioni koji služe za prikrivanje peruti samo su privremeno rješenje. Perut je potrebno tretirati posebnim šamponima i raditi na prevenciji, jer se sakrivanjem samo prolongira postojeći problem.

Previše šampona

Više šampona znači čišća kosa, zar ne? Ne. Kosu je potrebno dobro oprati, no nanošenjem previše šampona samo ju otežavamo i mastimo tjeme. Šampon je također potrebno dobro isprati, jer ostaci mogu nadražiti tjeme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.