Kultura

#biograd

Mjesec hrvatske knjige u biogradskoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige u biogradskoj knjižnici
Grad Biograd na Moru

„Mjesec hrvatske knjige“ tradicionalna je manifestacija posvećena knjizi i čitanju koja se kontinuirano obilježava od 1995. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH-e, a traje od 15. listopada do 15. studenog.

Kroz to vrijeme knjižnice nastoje još intenzivnije poticati čitanje i približiti ga većem broju žitelja i to kroz raznovrsne programe. Ovogodišnja manifestacija odvija pod motom „Ajmo hrvati se s knjigom“, a u čijem su fokusu hrvatski autori i hrvatske knjige.

U Gradskoj knjižnici grada Biograda ova se manifestacija prigodno obilježava od samih početaka a u zadnje vrijeme izgradnjom novog knjižničarskog prostora za to postoje i znatno bolji uvjeti. Stoga je  i prije „Mjeseca hrvatske knjige“ knjižnica ugostila zanimljive goste, književnike, putopisce. Tako se primjerice biogradskim ljubiteljima pisane riječi predstavio Tomica Kristić, svjetski putnik i avanturist koji je od Hrvatske do Novog Zelanda proputovao autostopom, i sve to popratio fotografijom i audio vizualnim snimcima, što je bez sumnje bilo vrlo zanimljivo. Jednako tako zanimljiv, na drugi način, bio je gost u knjižnici i hrvatski bloger, pisac i kolumnist Domagoj Knežević, koji je predstavio svoju knjigu „Ma bit će sve ok“, te podsjetio, kako svi previše žurimo, pa često zaboravljamo uzeti malo vremena za sebe, malu pauzu. Zato neka čitanje bude i vaša mala pauza jer svima nam je potreban mali odmor  „Take A Break“, poručio je autor.

Svakako nastojimo potaknuti naše žitelje, djecu i odrasle na čitanje i skrenuti pozornost na knjigu, kazala je Tihana Jurišić ravnateljica biogradske Gradske knjižnice. Tijekom trajanja mjeseca knjige ta naša aktivnost se još malo više intenzivira, pa će tako i narednih mjesec dana biti najrazličitijih događanja, vjerujemo za svačiji ukus po nešto. Posebno zanimljiva književna večer biti će u našem prostoru 26. listopada kada će gost biti domaća spisateljica Radica-Rada Vrančić. Ovaj put autorica će predstaviti tkonski rječnik pod nazivom „Tkon-škatula besid u škafetinu“.

Početkom slijedećeg mjeseca, točnije 3. studenog ugostiti ćemo Benjamina Edgarda i Julijana Renaulta te upoznati kroz promociju knjige „Isti ćaća“, a već 10. studenog gost književne večeri  je blogerica i književnica Marijana Perinic, koja će promovirati svoj novi roman „Raskrižje“. Tijekom čitavog mjeseca knjige stoji poziv „Idemo u knjižnicu“, a u sklopu koga će se obavljati organizirani posjeti učenika prvih razreda biogradske Osnovne škole knjižnici.

Vršiti će se također i besplatan upis učenika u knjižnicu uz čitanje priča i edukativnih igara, kako se to i do sada činilo. U sklopu Mjeseca knjige a pod nazivom „Programirajmo u knjižnici“ održavati će se i radionice programiranja i robotike namijenjen učenicima osnovne škole, a tu je i „Zrcalo budućnosti “ odnosno projekt tematskih radionica o društveno aktualnim temama namijenjenih djeci predškolske i školske dobi, koji je podržan donacijom RTL pomaže djeci.

Jedna od posebnosti, pod nazivom Umjetnik riječima, je i nagradna igra kreativnog pisanja namijenjena korisnicima knjižnice, na koju se pozivaju i mladi i oni stariji da o knjižnici, knjizi i njezinom značenju u njihovom životu iznesu svoje mišljenje i svoj stav. Što reći o knjizi, kad znamo da je ona čudo. Čudan svijet u koji možeš pobjeći ako si radoznao, tužan, sretan, zaljubljen….u njemu uvijek možeš pronaći SEBE.

​​​​​