Kultura

Make a step!

Povezivanje zagrebačkih i beogradskih studenata kroz umjetnost

Povezivanje zagrebačkih i beogradskih studenata kroz umjetnost

''Make a step" - projekt povezivanja i stvaranja suradnje zagrebačkih i beogradskih studenata i studentica kroz umjetničko izražavanje, odvijao se u periodu od 12. do 15. siječnja 2012. godine u Beogradu.

Projekt je organizirala Grupa mladih Centra za mirovne studije (Zagreb) i Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji (Beograd), organizacije - sudionice programa 'Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na Zapadnom Balkanu'.

U posjetu Beogradu te svim aktivnostima obuhvaćenima posjetom sudjelovalo je 10 zagrebačkih studenata, odabranih na istoimenom Natječaju, od kojih troje sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Petar Novak, Aleksandra Ajzenhamer i Elena Vučinovec, a koji su ujedno i članovi Neformalnog saveza Organizam iz Zagreba.

Mladi zagrebački studenti su unutar posjeta Beogradu, sudjelovali u brojnim aktivnostima: diskusiji i predavanju - nakon dočeka i detaljne prezentacije samih aktivnosti koje su slijedile, izmjena iskustava i prva složenija upoznavanja pojedinaca sa samim gradom i njihovim pojedinačnim očekivanjima od radionice; kreativnoj likovnoj radionici - s ciljem izrade zajedničke skulpture od recikliranih materijala te lišća sazdanim od poruka, primjedbi i asocijacija na sličnosti i različitosti između dviju sredina; uličnoj akciji - izrada kolektivnog 'transparenta', prvobitno zamišljen kao zid od stiropora, sa simbolikom barijere, koji nije imao za cilj protest, već informiranje javnosti o projektu i poticaj iste da se vlastitim angažmanom doprinese upoznavanju dviju sredina; te otvorenju izložbe radova svih sudionika u Centru za kulturu ''Božidarac".

 

Posljednji dan posjeta Beogradu dao je konačni rezultat čitave aktivnosti u obliku postavljanja skulpture i transparenta na Trgu Republike, gdje su stanovnici imali priliku upoznati se s projektom i po volji sudjelovati dopisivanjem i docrtavanjem transparenta.

''Kao osobno iskustvo zagrebačkih studenata, a nama kao članovima udruge sa sličnim umjetničkim pretenzijama pojedini su dijelovi bili prilika da usporedimo koliko organizacijske, toliko i provedbene mogućnosti u sredinama koje imaju različite datosti, te da im se predstavimo kroz opise i prezentacije vlastitih angažmana. U tom smislu na različitim lokacijama i uz neposredna upoznavanja i kontakte postajala je mogućnost da se predstavimo i međunarodnim umjetničkim novinama 'A Bubble', koje su naišle na interes i pozitivne reakcije,'' istaknuo je Petar Novak, student arhitekture iz Zagreba.

Projekt 'Make a step' financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, imao je za cilj povezivanje zagrebačkih i beogradskih studenata, poboljšanje suradnje studenata, rušenje predrasuda i ukazivanje na zajedničku budućnost. Jednako je važna bila aktivnost zagrebačkih studenata kao i trud koji su uložili beogradski studenti upoznajući ih sa vlastitim gradom, povezivanjem kulturnih razlika i običaja koji se osjećaju kako u mlađim, tako i u starijim naraštajima.

''Obzirom da su sve aktivnosti moguće jedne od prvih takvoga karaktera, cjelokupni je događaj i sam boravak bio prožet dojmom da tu postoji još mnogo toga za učiniti, kako po pitanju organizacije, tako i po pitanju prezentacije istog, a sve kako bi to postala opća praksa.

Sve odiše povremenim pretencioznim i pomalo naivnim optimizmom u smislu 'rušenja barijera' , ali simbolika koju naslov projekta nosi, u većoj mjeri je opravdavan i uspostavlja početak onoga što ima postati uvriježenim i 'normalnijim' načinom komunikacije i suradnje među dijelovima u regiji rastavljenim nekim sasvim drugim prilikama; a za to je najciviliziraniji način upravo komunikacija preko umjetnosti i aktivnosti koje ona povlači," zaključio je tim zagrebačkih studenata po povratku iz Beograda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.