Kultura

Hvalevrijedna inicijativa

Splitske fakultete danas pogodili "Kulturni incidenti"

Splitske fakultete danas pogodili

Glumci, plesači i glazbenici splitskoga HNK u srijedu prijepodne na nekoliko su fakulteta izveli nenajavljene "Kulturne incidente" kojima su studente pokušali zainteresirati za novu kazališnu sezonu.

 "Incidente" su organizirali Sveučilište u Splitu i Hrvatsko narodno kazalište, a naišli su na odobravanje studenata koji su pokazali zanimanje za kazališni program.

 Program je trajao od 8 do 13 sati, počeo je na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije nastupom glumca Marijana Nejašmića Banića, a studentima medicine predstavio se jazz sastav Saše Jakelića. Na Ekonomskom fakultetu pjevali su operni solisti nakon čega je zaplesao baletni ansambl, a gudački kvartet nastupio je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

 Studentima prve godine Pravnog fakulteta tijekom predavanja iz ustavnog prava u predavaonici se pojavio zbor HNK i izveo ulomak iz opere "Nabucco", a u Sveučilišnoj knjižnici nastupio je baletni ansambl.

 "Kulturni incidenti" završili su ondje gdje su i počeli - na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije, gdje je u studentskoj menzi nastupila glumica Andrea Mladinić.

 Na Sveučilištu drže da ono studentima, osim znanja, mora prenositi i duhovne i kulturne vrijednosti, zbog čega su s kazalištem osmislili projekt "Kulturni incident" kako bi studentima približili kulturne događaje. Intendant HNK Goran Golovko izjavio je da je današnja akcija prva među onima koje namjeravaju provesti na Sveučilištu. Podsjetio da su splitski HNK i Sveučilište prošle zime potpisali ugovor o suradnji, gdje je HNK jedna od nastavnih baza Sveučilišta.

 "Ovaj put dolazimo studentima u pohode u malim umjetničkim iznenađenjima kako bismo im približili ono što radimo i nadamo se da će studenti što češće dolaziti u kazalište. Tu su zamišljeni i zajednički projekti, tribine, radionice, razgovori, posjeti kazalištu, ali i posjeti umjetnika studentima", rekao je Golovko.

Splitsko Sveučilište, dodao je, ima velik potencijal, pogotovo kad se zna da u Splitu studira oko 24.000 mladih. "U pitanju je golem intelektualni, kulturni, duhovni i gospodarski potencijal na koji treba ozbiljno računati. Suradnja naših institucija treba voditi u smjeru obogaćivanja i razvitka našega grada, regije i države", rekao je Golovko.

 Napomenuvši da HNK ima tek stotinjak studentskih pretplata na godinu, Golovko je rekao da su cijene tih pretplata vrlo popularne, da im uz njih nude i popuste te se nadaju da će broj zainteresiranih ubuduće rasti.

 Rektor splitskog Sveučilišta Šime Anđelinović drži da je među mladima najvažnije popularizirati kulturu, a tome bi trebala pomoći i današnja akcija. Smatra da bi spoj edukacije i stručne prakse trebao stvoriti novu kvalitetu. "Zbog toga je koncept naših nastavnih baza važan jer mi u ovoj godini želimo barem do 10 posto najboljih studenata poslati u organiziranu stručnu praksu koja će biti izvan njihova kurikuluma", rekao je Anđelinović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.