Kultura

Izložba Luise Kloos "Silent Light" u Galeriji Bačva

Izložba Luise Kloos

Izložba austrijske umjetnice Luise Kloos "Silent Light", kojom se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, otvara se u petak u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

 

Luise Kloos, renomirana austrijska umjetnica iz Graza, konstruira u Galeriji Bačva grandioznu site specific instalaciju od stakloplastike, koja reflektira svjetlo galerije i stvara dva izvanredna iskustva percepcije, a riječ je o "prostoru umjetnog prirodnog svjetla" koji poziva na prisjećanje i kontemplaciju, ističe se u najavi HDLU-a.

Umjetnica je svoj prvi umjetnički statement "Threats of Light - A Memorial to Lost Souls" za žrtve holokausta postavila 2003. u Yeshiva University Museum u New Yorku. Tada je pozvana i da održi nekoliko predavanja na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a 2007. nominirana je za International Yewish Art Award.

Luise Kloos djeluje u području slikarstva, crteža, instalacija te interdisciplinarnih performansa. Izlaže i podučava u mnogim zemljama, SAD-u, Indiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Finskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Nadahnuta je različitim kulturama, što primijenjuje u svom umjetničkom stvaralaštvu. Stvarala je u sklopu raznih radionica i međunarodnih festivala, a prepoznatljiva je po suradnjama sa suvremenim skladateljima, književnicima, plesačima i glazbenicima te po umjetničkoj angažiranosti.

U sklopu izložbe i Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja održat će se predavanje i diskusije s austrijskom umjetnicom i profesorom Žarko Paićem.

Izložba u Galeriji Bačva HDLu-a bit će otvorena do 8. veljače.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.