Kultura

U Bet Israelu sjećanje na stradavanje Roma u Holokaustu

U Bet Israelu sjećanje na stradavanje Roma u Holokaustu

Među žrtvama nacističke ideologije tijekom Holokausta našle su se diljem Europe i stotine tisuća Roma, a u sjećanje na tragediju njihova stradavanja Židovska vjerska zajednica Bet Israel organizirala je u Zagrebu izložbu fotografija i predavanje na temu "Romi u Holokaustu".

 

Iako se zbog nedostatka izvora ne zna pouzdano koliko je točno Roma ubijeno u pogromima Drugog svjetskog rata, prema nekim procjenama u koncentracijskim logorima diljem Europe ubijeno ih je između 250 i 500 tisuća, a znanstveni izvori navode i broj od oko 600 tisuća žrtava, rečeno je.

O strahotama i tragedijama koje donose netolerancija i mržnja prema pripadnicima manjina govorila je u četvrtak navečer u Bet Israelu glasnogovornica Židovske vjerske zajednice, Jasminka Domaš. Istaknula je kako židovski narod nakon svih svojih stradavanja ne može biti ravnodušan prema patnji drugog ljudskog bića.

"Romi su doživjeli strašnu tragediju o kojoj se premalo govori i zna, i koji su i danas jedna od najvećih etničkih skupina u Europi koje su najviše izložene segregaciji i nasilju", kazala je.

Ono što nam je zadaća danas jest zapitati se jesmo li proteklih desetljeća dovoljno učinili za mir, utvrditi je li integracija u Europi uspjela, te izdvojiti područja u kojima nije, napomenula je Domaš.

"Mržnja, neznanje, neobrazovanost, nezaposlenost, predrasude, ksenofobija, antisemitizam, islamofobija redom su danas dio europske stvarnosti. Pred time ne smijemo zatvarati oči nego učiniti najviše što možemo kako bismo omogućili da se na vrijeme prepoznaju opasnosti kako bi se onemogućilo ponavljanje zločina", istaknula je.

 Zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, održao je predavanje pod nazivom "Romsko groblje u Uštici", logoru nedaleko Jasenovca u kojem su bili smještani i ubijani isključivo Romi. "Događaji kojih se prisjećamo na tragičan način povezuju romski i židovski narod: i jednima i drugima bila je u Drugom svjetskom ratu namijenjena ista sudbina", kazao je Kajtazi.

U godini u kojoj obilježavamo 70 godina od oslobađanja zloglasnih logora Auschwitz i Jasenovac, ovakvim se projektima potiče multikulturni dijalog i suradnja kojom se može jače utjecati na osvješćivanje javnosti o tim događanjima, dodao je.

O temi "Romi i Holokaust" govorio je i predsjednik Humanitarne organizacije Svjetska organizacija Roma u Hrvatskoj Ivan Rumbak.

Napomenuo je kako je riječ o zločinu bez presedana u povijesti ljudskog roda i "stravičnom događanju koje nam pomaže uočiti greške prošlosti kako bismo bolje živjeli u zajedničkoj budućnosti".

Posebno je zahvalio Bet Israelu što organiziranjem tog projekta postavlja presedan kojim se "po prvi put u našoj povijesti pokušava aktualizirati stradavanje Roma unutar holokausta".

Dio sjećanja na romske žrtve Holokausta je i izložba koja donosi dvadesetak fotografskih prikaza strahota počinjenih nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izložbu je organizirala zajednica Bet Israel predvođena voditeljicom njezine knjižnice Julijom Koš.

U sklopu izložbe, koja se u galeriji Stela Skopl Bet Israela može pogledati tijekom 20 dana, bit će organizirani i posjeti učenika te upoznavanje s tragedijom Roma u Holokaustu.

Predavanju o romskom stradavanju u Drugom svjetskom ratu nazočili su, među ostalima, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, episkop Srpske pravoslavne Crkve.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.