Događaji

Sabor odlučio: 2. kolovoza Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa

Sabor odlučio: 2. kolovoza Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa

Hrvatski sabor proglasio je u petak 2. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta.

 

Dan je to na koji se komemoriraju sve romske žrtve Drugoga svjetskog rata, a obilježava se u sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Za 2. svjetskog rata pripadnici romskog naroda bili su žrtve ustaškog režima u NDH. Od 1941. do 1945. godine romski je narod gotovo istrebljen s područja Hrvatske: na prvom poslijeratnom popisu stanovništva 1948. godine u Narodnoj Republici Hrvatskoj evidentirano je samo 405 Roma.

Dosad je imenom i prezimenom utvrđeno 16.173 žrtava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac romske narodnosti.

Klub zastupnika nacionalnih manjina, koji je inicirao proglašenje Dana sjećanja, ističe da je nakon Drugog svjetskog rata romska žrtva zaboravljena i stoga marginalizirana u procesima komemoracije žrtava, historiografiji, obrazovnim programima.

Romska zajednica, pokazujući važnost sjećanja na stradanje Roma, od 2012. godine obilježava 2. kolovoza kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. Tog se dana na romskom groblju Uštica u Spomen-području Jasenovac organizira komemorativni skup uz brojne ugledne sudionike.

Izglasavanje saborske odluke, donesene sa 113 glasova 'za' i jednim suzdržanim, zastupnici su popratili pljeskom.

Dva su nacionalna parlamenta, mađarski i poljski, dosad proglasila 2. kolovoza Danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.